Zuurkooltaart 

Zuurkool is een gefermenteerde groente. Zuurkool is specifiek gezond voor onze darmflora. Supergezond dus om zuurkool regelmatig op tafel te zetten. 

 

Fermenteren is een biochemisch proces waarbij voeding op een natuurlijke manier wordt bewerkt. Gefermenteerde voeding ondersteunt een goede gezondheid. 

Nu kennen we allemaal stamppot zuurkool met een rookworst. Al dan niet met ananas en rozijnen erdoor. Ook kunnen we een moderne variant stamppot zuurkool maken door de aardappel te vervangen door zoete aardappel en pastinaak. 

Maar wist je, dat je van zuurkool ook een heerlijke taart kunt maken? 

Als je deze in het weekend maakt, heb je door de week een heerlijke punt zuurkooltaart als lunch. 

Wat heb je er voor nodig? 

100 gram rozijnen 

1 kilo zoete aardappel 

1 middelgrote ui

Kokosolie 

3 eieren 

200 gram havermeel (havermout met de staafmixer malen en je hebt havermeel)

400 gram zuurkool, uitgelekt 

Eetlepel gedroogde tijm 

150 gram feta

2 tot 3 eetlepels zonnebloempitten/pompoenpitten

Bakpapier en taartvorm 

Oven: 180 graden 

Hoe maak je deze taart: 

Zet de rozijnen ongeveer 15 minuten in water en laat uitlekken. Kook de zoete aardappel gaar. Prak of stamp de aardappel. Giet de aardappels af en laat even afkoelen.
Snipper de ui en bak deze glazig in kokosolie. Klop de eieren luchtig in een grote kom. Voeg de rozijnen, aardappelpuree, zuurkool, havermeel, ui en tijm toe aan de eieren en roer goed door. Verkruimel de helft van de feta erboven en roer die ook door het mengsel.
Schenk het mengsel in een taartvorm die is bekleed met bakpapier. Verkruimel de andere helft van de feta erover en bestrooi met de pitten.

Bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar in de oven en laat afkoelen. 

(bron recept: On the go, Rens Kroes)

 

pompoensoep

Herfst en pompoen, die twee horen bij elkaar voor mij. Zodra de bladeren beginnen te vallen, de avonden sneller donkerder worden en het weer frisser wordt, krijg ik zin om pompoensoep te maken. Er zijn vele variaties mogelijk, maar deze romige pompoensoep met...

speltbroodje met tomaat

Ook al hebben we nog een paar mooie zonnige dagen in het vooruitzicht, je merkt wel dat het zo langzamerhand wat frisser en meer herfst begint te worden. Je krijgt dan ook meer behoefte aan voeding die verwarmt. Voor de lunch heb ik deze simpele speltbroodjes uit de...

courgettebrood

CourgetteEen paar jaar geleden hoefde je bij mij niet aan te komen met een courgette. Geen idee wat ik ermee kon maken en stiekem haalde ik overal de courgette uit 😉 Dat is nu wel anders, ik heb het echt leren eten en heb nu altijd courgettes in de koelkast...

bloemkoolpizza

Pizza! Heerlijk. Veel mensen vinden een pizza lekker om te eten. Het heeft ook iets gezelligs om met elkaar een pizza te eten. Als je koolhydraatarm eet of een Keto-leefstijl hebt, lijkt het alsof je dan geen pizza meer kunt eten. Niets is minder waar. Maak de bodem...

keto-fatburner-chiapudding

Ontbijt is een mooie start van je dag. De ene dag neem je er wat meer tijd voor dan een drukke dag. En als je intermittent fasting doet, sla je het helemaal over. Wil je een lekker vullend, romig ontbijtje dat je 's morgens niet teveel tijd kost, dan is deze...