zuurkooltaart

door | voedingsadvies

Zuurkooltaart 

Zuurkool is een gefermenteerde groente. Zuurkool is specifiek gezond voor onze darmflora. Supergezond dus om zuurkool regelmatig op tafel te zetten. 

 

Fermenteren is een biochemisch proces waarbij voeding op een natuurlijke manier wordt bewerkt. Gefermenteerde voeding ondersteunt een goede gezondheid. 

Nu kennen we allemaal stamppot zuurkool met een rookworst. Al dan niet met ananas en rozijnen erdoor. Ook kunnen we een moderne variant stamppot zuurkool maken door de aardappel te vervangen door zoete aardappel en pastinaak. 

Maar wist je, dat je van zuurkool ook een heerlijke taart kunt maken? 

Als je deze in het weekend maakt, heb je door de week een heerlijke punt zuurkooltaart als lunch. 

Wat heb je er voor nodig? 

100 gram rozijnen 

1 kilo zoete aardappel 

1 middelgrote ui

Kokosolie 

3 eieren 

200 gram havermeel (havermout met de staafmixer malen en je hebt havermeel)

400 gram zuurkool, uitgelekt 

Eetlepel gedroogde tijm 

150 gram feta

2 tot 3 eetlepels zonnebloempitten/pompoenpitten

Bakpapier en taartvorm 

Oven: 180 graden 

Hoe maak je deze taart: 

Zet de rozijnen ongeveer 15 minuten in water en laat uitlekken. Kook de zoete aardappel gaar. Prak of stamp de aardappel. Giet de aardappels af en laat even afkoelen.
Snipper de ui en bak deze glazig in kokosolie. Klop de eieren luchtig in een grote kom. Voeg de rozijnen, aardappelpuree, zuurkool, havermeel, ui en tijm toe aan de eieren en roer goed door. Verkruimel de helft van de feta erboven en roer die ook door het mengsel.
Schenk het mengsel in een taartvorm die is bekleed met bakpapier. Verkruimel de andere helft van de feta erover en bestrooi met de pitten.

Bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar in de oven en laat afkoelen. 

(bron recept: On the go, Rens Kroes)

 

bruschetta

Bruschetta Tomaten, zo gezond, zowel koud als warm. Een tomaat bevat veel vitamine C. Als je de tomaat verwarmt, gaat er veel van deze vitamine verlopen. Ook bevat een tomaat veel lycopeen, een krachtig antioxidant. Als je de tomaat combineert met gezonde vetten,...

keto-granola

Keto Granola Om je heen hoor je steeds vaker dat mensen een keto voedingspatroon willen volgen. Met ketogeen eten activeer je nl. je vetverbranding. Keto is een toestand van je lichaam, een natuurlijk toestand van je metabolisme, waarbij je lichaam overgaat op het...

zoete-aardappelsoep

Zoete aardappelsoep Een maaltijdsoep maken is altijd handig. ’s Avonds als maaltijd en wat je over hebt kun je de volgende dag lekker als lunch eten. Zo krijg je lekker veel groente binnen en het vult ook goed. Deze soep is simpel te maken en is ook nog eens zo klaar...

hormonen-2

Hormonen, ben jij ze de baas?Vorige week heb ik met jullie gesproken over de hormonen oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon en cortisol, het stress hormoon. Hormonen zijn stoffen in ons lichaam die verschillende processen regelen in ons lichaam. Zoals al gezegd,...

stifado

Stifado, een geurig Grieks gerecht Omdat ik samen met mijn man geniet van een vakantie in Zakynthos, Griekenland, vandaag een Grieks recept voor de foodie friday. De Griekse keuken is wel een van mijn favoriete keukens. De verse kruiden, de zoete tomaten, de romige...