Zuurkooltaart 

Zuurkool is een gefermenteerde groente. Zuurkool is specifiek gezond voor onze darmflora. Supergezond dus om zuurkool regelmatig op tafel te zetten. 

 

Fermenteren is een biochemisch proces waarbij voeding op een natuurlijke manier wordt bewerkt. Gefermenteerde voeding ondersteunt een goede gezondheid. 

Nu kennen we allemaal stamppot zuurkool met een rookworst. Al dan niet met ananas en rozijnen erdoor. Ook kunnen we een moderne variant stamppot zuurkool maken door de aardappel te vervangen door zoete aardappel en pastinaak. 

Maar wist je, dat je van zuurkool ook een heerlijke taart kunt maken? 

Als je deze in het weekend maakt, heb je door de week een heerlijke punt zuurkooltaart als lunch. 

Wat heb je er voor nodig? 

100 gram rozijnen 

1 kilo zoete aardappel 

1 middelgrote ui

Kokosolie 

3 eieren 

200 gram havermeel (havermout met de staafmixer malen en je hebt havermeel)

400 gram zuurkool, uitgelekt 

Eetlepel gedroogde tijm 

150 gram feta

2 tot 3 eetlepels zonnebloempitten/pompoenpitten

Bakpapier en taartvorm 

Oven: 180 graden 

Hoe maak je deze taart: 

Zet de rozijnen ongeveer 15 minuten in water en laat uitlekken. Kook de zoete aardappel gaar. Prak of stamp de aardappel. Giet de aardappels af en laat even afkoelen.
Snipper de ui en bak deze glazig in kokosolie. Klop de eieren luchtig in een grote kom. Voeg de rozijnen, aardappelpuree, zuurkool, havermeel, ui en tijm toe aan de eieren en roer goed door. Verkruimel de helft van de feta erboven en roer die ook door het mengsel.
Schenk het mengsel in een taartvorm die is bekleed met bakpapier. Verkruimel de andere helft van de feta erover en bestrooi met de pitten.

Bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar in de oven en laat afkoelen. 

(bron recept: On the go, Rens Kroes)

 

help……..een opvlieger

Opvliegers: waarom krijg ik die?De opvlieger is een klacht die tijdens de overgang veel voorkomt. Maar, waarom krijg je dan die opvliegers?Maar liefst 80% van alle vrouwen krijgt te maken met opvliegers tijdens de overgang. Echt geen pretje om daar regelmatig last van...

Kip-masala

Een romige en verwarmende kip masala, makkelijk klaar te maken. Het is een recept van Rens Kroes (Powerfood) met wat aanpassingen van mij 😉 wat heb je nodig: 3 teentjes knoflook 2 rode uien500 gram kipfilet of kippendijen 4 theelepels kerriepoeder, 2 theelepels...

pompoen uit de tajine

Al tijden was ik aan het sneupen in de recepten wat ik eens in de tajine kan klaarmaken. Het heeft iets gezelligs als je eten daarin lekker staat te pruttelen op je fornuis. Omdat het de tijd is voor pompoenen, wilde ik ook die graag gebruiken. Pompoen en herfst horen...

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...

zoete-aardappelsoep met appel

De herfst vraagt om eten met volle smaken, lekkere kruiden en specerijen. Je wilt verwarmd worden door het eten. In deze soep een hoofdrol voor de zoete aardappel. Deze knol zit boordevol met gezonde voedingsstoffen zoals vezels, kalium en vitamines.De vezels in de...