Stifado, een geurig Grieks gerecht 

Omdat ik samen met mijn man geniet van een vakantie in Zakynthos, Griekenland, vandaag een Grieks recept voor de foodie friday. 

De Griekse keuken is wel een van mijn favoriete keukens. De verse kruiden, de zoete tomaten, de romige moussaka’s, het is allemaal zo lekker. 

De allereerste keer dat ik stifado heb gegeten, was tijdens mijn huwelijksreis op Kreta. Elke vakantie in Griekenland eet ik minstens 1 x stifado. 

En sinds ik het recept van Hedwigs recepten (www.hedwigsrecepten) heb geproefd, staat deze ook bij ons thuis af en toe op tafel. 

Ik geef toe, het kost wat tijd om het vlees lekker te laten sudderen, maar als je daarna aan tafel gaat, is het zeker de moeite waard. 

Hoe maak je dit heerlijke gerecht?

Ingrediënten voor 6 personen 

1500 gram runderlappen/sukadelappen 

Olijfolie

4 uien

4 tenen knoflook

Zout en peper

Groot blik tomatenpuree

750 gram tomaten (of een blik tomatenblokjes en 400 gram cherrytomaatjes)

1 kaneelstokje 

1 handje verse tijm 

2 laurierblaadjes 

2 dl. Rode wijn 

1 flinke hand gehakte peterselie 

1 1/2 dl. Heet water 

(optioneel: pureer de uien en knoflook met een half kopje olijfolie tot een moes) 

Snij het vlees in stukken, uien in stukken en knoflook snipperen.
Verhit olijfolie in de braadpan en strooi zout en peper over het vlees. Braad het vlees bruin op hoog vuur en voeg daarna de (gepureerde)ui en knoflook toe. Bak dit even mee. 

Voeg de tomatenpuree en tijm toe en zet het vuur zachter. Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes bakken en voeg dat de wijn, 1 1/2 water  en tomaten toe. Doe het kaneelstokje erbij en de laurierblaadjes.
Laat het geheel 3 uur zachtjes stoven een op een zacht pitje of spaarbrander. Na 1 uur ht kaneelstokje eruit halen.
Voeg op het laatste moment de peterselie toe.

Wij doen er vaak basmatirijst en sperziebonen bij. 

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...

zoete-aardappelsoep met appel

De herfst vraagt om eten met volle smaken, lekkere kruiden en specerijen. Je wilt verwarmd worden door het eten. In deze soep een hoofdrol voor de zoete aardappel. Deze knol zit boordevol met gezonde voedingsstoffen zoals vezels, kalium en vitamines.De vezels in de...

pompoensoep

Herfst en pompoen, die twee horen bij elkaar voor mij. Zodra de bladeren beginnen te vallen, de avonden sneller donkerder worden en het weer frisser wordt, krijg ik zin om pompoensoep te maken. Er zijn vele variaties mogelijk, maar deze romige pompoensoep met...

speltbroodje met tomaat

Ook al hebben we nog een paar mooie zonnige dagen in het vooruitzicht, je merkt wel dat het zo langzamerhand wat frisser en meer herfst begint te worden. Je krijgt dan ook meer behoefte aan voeding die verwarmt. Voor de lunch heb ik deze simpele speltbroodjes uit de...

courgettebrood

CourgetteEen paar jaar geleden hoefde je bij mij niet aan te komen met een courgette. Geen idee wat ik ermee kon maken en stiekem haalde ik overal de courgette uit 😉 Dat is nu wel anders, ik heb het echt leren eten en heb nu altijd courgettes in de koelkast...