Stifado, een geurig Grieks gerecht 

Omdat ik samen met mijn man geniet van een vakantie in Zakynthos, Griekenland, vandaag een Grieks recept voor de foodie friday. 

De Griekse keuken is wel een van mijn favoriete keukens. De verse kruiden, de zoete tomaten, de romige moussaka’s, het is allemaal zo lekker. 

De allereerste keer dat ik stifado heb gegeten, was tijdens mijn huwelijksreis op Kreta. Elke vakantie in Griekenland eet ik minstens 1 x stifado. 

En sinds ik het recept van Hedwigs recepten (www.hedwigsrecepten) heb geproefd, staat deze ook bij ons thuis af en toe op tafel. 

Ik geef toe, het kost wat tijd om het vlees lekker te laten sudderen, maar als je daarna aan tafel gaat, is het zeker de moeite waard. 

Hoe maak je dit heerlijke gerecht?

Ingrediënten voor 6 personen 

1500 gram runderlappen/sukadelappen 

Olijfolie

4 uien

4 tenen knoflook

Zout en peper

Groot blik tomatenpuree

750 gram tomaten (of een blik tomatenblokjes en 400 gram cherrytomaatjes)

1 kaneelstokje 

1 handje verse tijm 

2 laurierblaadjes 

2 dl. Rode wijn 

1 flinke hand gehakte peterselie 

1 1/2 dl. Heet water 

(optioneel: pureer de uien en knoflook met een half kopje olijfolie tot een moes) 

Snij het vlees in stukken, uien in stukken en knoflook snipperen.
Verhit olijfolie in de braadpan en strooi zout en peper over het vlees. Braad het vlees bruin op hoog vuur en voeg daarna de (gepureerde)ui en knoflook toe. Bak dit even mee. 

Voeg de tomatenpuree en tijm toe en zet het vuur zachter. Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes bakken en voeg dat de wijn, 1 1/2 water  en tomaten toe. Doe het kaneelstokje erbij en de laurierblaadjes.
Laat het geheel 3 uur zachtjes stoven een op een zacht pitje of spaarbrander. Na 1 uur ht kaneelstokje eruit halen.
Voeg op het laatste moment de peterselie toe.

Wij doen er vaak basmatirijst en sperziebonen bij. 

spitskoolsalade

De zomer is begonnen. En deze week gelijk ook zomerse temperaturen. Een frisse salade past daar goed bij. Zowel als lunch maar ook als avondmaaltijd. Deze spitskoolsalade is een klassieker. Mijn schoonmoeder maakte deze al en wij hebben het recept al honderden keren...

help……..een opvlieger

Opvliegers: waarom krijg ik die?De opvlieger is een klacht die tijdens de overgang veel voorkomt. Maar, waarom krijg je dan die opvliegers?Maar liefst 80% van alle vrouwen krijgt te maken met opvliegers tijdens de overgang. Echt geen pretje om daar regelmatig last van...

Kip-masala

Een romige en verwarmende kip masala, makkelijk klaar te maken. Het is een recept van Rens Kroes (Powerfood) met wat aanpassingen van mij 😉 wat heb je nodig: 3 teentjes knoflook 2 rode uien 500 gram kipfilet of kippendijen 4 theelepels kerriepoeder, 2 theelepels...

pompoen uit de tajine

Al tijden was ik aan het sneupen in de recepten wat ik eens in de tajine kan klaarmaken. Het heeft iets gezelligs als je eten daarin lekker staat te pruttelen op je fornuis. Omdat het de tijd is voor pompoenen, wilde ik ook die graag gebruiken. Pompoen en herfst horen...

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...