Stifado, een geurig Grieks gerecht 

Omdat ik samen met mijn man geniet van een vakantie in Zakynthos, Griekenland, vandaag een Grieks recept voor de foodie friday. 

De Griekse keuken is wel een van mijn favoriete keukens. De verse kruiden, de zoete tomaten, de romige moussaka’s, het is allemaal zo lekker. 

De allereerste keer dat ik stifado heb gegeten, was tijdens mijn huwelijksreis op Kreta. Elke vakantie in Griekenland eet ik minstens 1 x stifado. 

En sinds ik het recept van Hedwigs recepten (www.hedwigsrecepten) heb geproefd, staat deze ook bij ons thuis af en toe op tafel. 

Ik geef toe, het kost wat tijd om het vlees lekker te laten sudderen, maar als je daarna aan tafel gaat, is het zeker de moeite waard. 

Hoe maak je dit heerlijke gerecht?

Ingrediënten voor 6 personen 

1500 gram runderlappen/sukadelappen 

Olijfolie

4 uien

4 tenen knoflook

Zout en peper

Groot blik tomatenpuree

750 gram tomaten (of een blik tomatenblokjes en 400 gram cherrytomaatjes)

1 kaneelstokje 

1 handje verse tijm 

2 laurierblaadjes 

2 dl. Rode wijn 

1 flinke hand gehakte peterselie 

1 1/2 dl. Heet water 

(optioneel: pureer de uien en knoflook met een half kopje olijfolie tot een moes) 

Snij het vlees in stukken, uien in stukken en knoflook snipperen.
Verhit olijfolie in de braadpan en strooi zout en peper over het vlees. Braad het vlees bruin op hoog vuur en voeg daarna de (gepureerde)ui en knoflook toe. Bak dit even mee. 

Voeg de tomatenpuree en tijm toe en zet het vuur zachter. Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes bakken en voeg dat de wijn, 1 1/2 water  en tomaten toe. Doe het kaneelstokje erbij en de laurierblaadjes.
Laat het geheel 3 uur zachtjes stoven een op een zacht pitje of spaarbrander. Na 1 uur ht kaneelstokje eruit halen.
Voeg op het laatste moment de peterselie toe.

Wij doen er vaak basmatirijst en sperziebonen bij. 

ontbijt-taartje

Een heerlijk zoet ontbijt taartje, om je dag feestelijk te laten beginnen. Heel simpel en snel klaar te maken. Ingrediënten:1/2 banaan, geprakt 
25 gram ongebrande en ongezouten noten, fijngehakt 
40 gram havermout 
3 eetlepels magere kwark 
vers fruit 
Hoe maak je...

focaccia-koolhydraatarm

De gezelligheid van een borrel met vrienden of familie, lekker een broodje met wat lekkers. Dat is iets dat veel van ons niet willen missen. En natuurlijk kan dat ook prima in een gezonde leefstijl. Wist je dat je ook heel simpel en snel een koolhydraatarme focaccia...

tofusalade

Dat gezond eten en lekker eten hand-in-hand gaan is me de afgelopen jaren zeker wel duidelijk geworden. Ook van mijn klanten hoor ik regelmatig dat ze verrassend lekker eten. Dat hadden ze vaak niet verwacht. Om jullie een idee te geven van welke maaltijden er in de...

IF

Intermittent fasting Omdat ik na het versturen van mijn nieuwsbrief over Keto en intermittent fasting meerdere vragen kreeg, heb ik voor jullie een en ander uitgewerkt, zodat je er eens rustig over kan lezen. Intermittent fasting is ‘gewoon vasten’, voor een hele dag...

courgettesoep

CourgettesoepAls je extra groente wilt eten, kun je ook vaker kiezen voor een lekkere soep, bijvoorbeeld bij de lunch. Deze soep van courgette is simpel klaar te maken, heerlijk voedzaam en een beetje pittig. Wat heb je nodig? 1 courgette, in stukjes 1 ui, gesnipperd1...