Al tijden was ik aan het sneupen in de recepten wat ik eens in de tajine kan klaarmaken. Het heeft iets gezelligs als je eten daarin lekker staat te pruttelen op je fornuis. Omdat het de tijd is voor pompoenen, wilde ik ook die graag gebruiken. Pompoen en herfst horen echt bij elkaar.

Een pompoen is niet alleen heel erg lekker, het heeft ook gezondheidsvoordelen. Zo bevat een pompoen meer kalium dan een banaan. En dat heeft weer een gunstige invloed op je bloeddruk. Een pompoen zit ook boordevol provitamine A. Erg goed voor je ogen. De vele anti-oxidanten in de pompoen helpen ook om je gezichtsvermogen te verbeten. Deze anti-oxidanten zijn daarnaast ook supergoed voor je huid. Ze werken als het ware als een bescherming voor de zon. En de vitamine C in de pompoen helpt daar ook weer bij.
De pompoen zit boordevol met vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer. Deze stoffen helpen jou om je natuurlijke afweer sterker te maken. Zodat je niet door elke verkoudheid wordt geveld. En als laatste de vezels, die zijn natuurlijk supergoed voor je darmen. Ze houden de darmen actief en voeden de darmbacteriën.

Als je dus weer eens iets met pompoen eet, sta er dan eens bij stil wat voor goeds je doet voor je gezondheid.

Dan nu het recept: (komt van de website van de hippe vegetariër)

wat heb je nodig:
1 flespompoen, geschild en in blokjes gesneden
2 rode uien, in ringen gesneden
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, gehakt
4 dikke eetlepels blanke rozijnen, geweld in lauwwarm water
1 dikke theelepel kaneel
1 dikke theelepel ras el hanout
groot blik kikkererwten, uitgelekt
200 gram parelcouscous
sesamzaadjes, amandelen

Fruit de ui en knoflook zachtjes in de pan van de tajine in olijfolie. Voeg pompoen, rozijnen, kaneel, ras el hanout toe en roer goed door elkaar. Laat een paar minuten zachtjes bakken. Voeg nu 450-500  ml. water toe en breng aan de kook. Als het kookt, het deksel op de tajine en laat het geheel op matig vuur zo’n 20 minuten stoven. Roer af en toe door. Na 20 minuten voeg je de uitgelekte kikkererwten toe en je laat het geheel dan nog 10 minuten stoven.
Maak de parelcouscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster sesamzaadjes in een droge koekenpan.

Roer de couscous door het pompoenmengsel. Schep de borden vol en top af met geroosterde sesamzaadjes en amandelen.

Heb je geen tajine? Het kan ook gerust worden klaargemaakt in een grote soeppan of braadpan.