Overgang? Burn out? Lege nest syndroom? Midlifecrisis?

Zomaar wat termen die vrouwen van rond de 40-50 jaar vaak om de oren krijgen. 

De overgang is vaak een kapstok voor verschillende veranderingen die een vrouw doorgaat. 

De feitelijke benadering van ‘de overgang’ is de periode voorafgaand aan de menopauze. De daadwerkelijke laatste menstruatie die we pas na 1 jaar kunnen vaststellen. Achteraf dus. 

Maar in die hele fase van overgang gebeurt er nog veel meer. 

Het begint vaak met lichte, milde symptomen. Een menstruatie die niet meer op tijd komt, terwijl je daar zo aan gewend was. Meer buikpijn, heftiger menstruatie, stolsel die loskomen, hoofdpijn. Allemaal lichamelijke ongemakken. En wat te denken van die warmte-aanvallen. Zijn het opvliegers? Nee toch, het zal toch niet?? 

Daarbij kunnen ook mentale ongemakken komen kijken. En die zijn vaak veel lastiger toe te schrijven aan de overgang. 

Vrouwen zijn vaak geneigd om die klachten toe te schrijven aan andere omstandigheden zoals, te druk, zorgen, stress, slecht geslapen. Terwijl ze in feite onderdeel zijn van de overgang. 

Het is ook niet voor niets dat uit meerdere onderzoeken is gebleken dat veel vrouwen met een burn out uitvallen, terwijl ze in feite ‘alleen’ maar last hebben van de overgang. 

De overgang is niet een ‘sexy’ onderwerp. We praten er weinig over. Niet onderling met onze zus(sen), vriendinnen, partner, maar ook niet met onze moeder of schoonmoeder. En kom je met klachten bij de huisarts en en je nog geen 52, zegt deze standaard: “ Nee, het is nog niet de overgang, daar ben je nog te jong voor’. 

Geen wonder dat we er stapelgek van kunnen worden, en aan onszelf gaan twijfelen. 

En niet alleen gaan we aan onszelf als persoon twijfelen, we gaan ook ineens kritisch kijken naar alles in ons leven. Onze baan, ons huis, onze relaties. Veel in ons leven lijkt ineens niet meer vanzelfsprekend.  We worden zoekende. We gaan van alles veranderen in de hoop dat het daarna beter gaat, dat het anders gaat waardoor we ons weer onszelf gaan voelen. 

Maar, WAT is dat dan? En hoe weet je, of je jezelf bent? 

Gelukkig zie je wel een kentering ontstaan en wordt het onderwerp ‘Overgang’ steeds beter bespreekbaar. Er verschijnen ook steeds meer boeken over de overgang, van vrouwen die weten waar ze het over hebben. 

Ik heb zelf ervaren dat het helend werkt als je met andere vrouwen die in dezelfde fase zitten deelt over de ongemakken en de twijfels die je hebt. Dat je wilt weten wat nu bij je overgang hoort en wat niet. En het belangrijkste, wat kun je zelf doen om de ongemakken lichter te maken. 

Daarom organiseer ik donderdag 20 september een workshop: Je hormonen de baas tijdens de overgang. We beginnen om 19.30 uur. Kom jij ook?

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...

zoete-aardappelsoep met appel

De herfst vraagt om eten met volle smaken, lekkere kruiden en specerijen. Je wilt verwarmd worden door het eten. In deze soep een hoofdrol voor de zoete aardappel. Deze knol zit boordevol met gezonde voedingsstoffen zoals vezels, kalium en vitamines.De vezels in de...

pompoensoep

Herfst en pompoen, die twee horen bij elkaar voor mij. Zodra de bladeren beginnen te vallen, de avonden sneller donkerder worden en het weer frisser wordt, krijg ik zin om pompoensoep te maken. Er zijn vele variaties mogelijk, maar deze romige pompoensoep met...

speltbroodje met tomaat

Ook al hebben we nog een paar mooie zonnige dagen in het vooruitzicht, je merkt wel dat het zo langzamerhand wat frisser en meer herfst begint te worden. Je krijgt dan ook meer behoefte aan voeding die verwarmt. Voor de lunch heb ik deze simpele speltbroodjes uit de...

courgettebrood

CourgetteEen paar jaar geleden hoefde je bij mij niet aan te komen met een courgette. Geen idee wat ik ermee kon maken en stiekem haalde ik overal de courgette uit 😉 Dat is nu wel anders, ik heb het echt leren eten en heb nu altijd courgettes in de koelkast...