Overgang? Burn out? Lege nest syndroom? Midlifecrisis?

Zomaar wat termen die vrouwen van rond de 40-50 jaar vaak om de oren krijgen. 

De overgang is vaak een kapstok voor verschillende veranderingen die een vrouw doorgaat. 

De feitelijke benadering van ‘de overgang’ is de periode voorafgaand aan de menopauze. De daadwerkelijke laatste menstruatie die we pas na 1 jaar kunnen vaststellen. Achteraf dus. 

Maar in die hele fase van overgang gebeurt er nog veel meer. 

Het begint vaak met lichte, milde symptomen. Een menstruatie die niet meer op tijd komt, terwijl je daar zo aan gewend was. Meer buikpijn, heftiger menstruatie, stolsel die loskomen, hoofdpijn. Allemaal lichamelijke ongemakken. En wat te denken van die warmte-aanvallen. Zijn het opvliegers? Nee toch, het zal toch niet?? 

Daarbij kunnen ook mentale ongemakken komen kijken. En die zijn vaak veel lastiger toe te schrijven aan de overgang. 

Vrouwen zijn vaak geneigd om die klachten toe te schrijven aan andere omstandigheden zoals, te druk, zorgen, stress, slecht geslapen. Terwijl ze in feite onderdeel zijn van de overgang. 

Het is ook niet voor niets dat uit meerdere onderzoeken is gebleken dat veel vrouwen met een burn out uitvallen, terwijl ze in feite ‘alleen’ maar last hebben van de overgang. 

De overgang is niet een ‘sexy’ onderwerp. We praten er weinig over. Niet onderling met onze zus(sen), vriendinnen, partner, maar ook niet met onze moeder of schoonmoeder. En kom je met klachten bij de huisarts en en je nog geen 52, zegt deze standaard: “ Nee, het is nog niet de overgang, daar ben je nog te jong voor’. 

Geen wonder dat we er stapelgek van kunnen worden, en aan onszelf gaan twijfelen. 

En niet alleen gaan we aan onszelf als persoon twijfelen, we gaan ook ineens kritisch kijken naar alles in ons leven. Onze baan, ons huis, onze relaties. Veel in ons leven lijkt ineens niet meer vanzelfsprekend.  We worden zoekende. We gaan van alles veranderen in de hoop dat het daarna beter gaat, dat het anders gaat waardoor we ons weer onszelf gaan voelen. 

Maar, WAT is dat dan? En hoe weet je, of je jezelf bent? 

Gelukkig zie je wel een kentering ontstaan en wordt het onderwerp ‘Overgang’ steeds beter bespreekbaar. Er verschijnen ook steeds meer boeken over de overgang, van vrouwen die weten waar ze het over hebben. 

Ik heb zelf ervaren dat het helend werkt als je met andere vrouwen die in dezelfde fase zitten deelt over de ongemakken en de twijfels die je hebt. Dat je wilt weten wat nu bij je overgang hoort en wat niet. En het belangrijkste, wat kun je zelf doen om de ongemakken lichter te maken. 

Daarom organiseer ik donderdag 20 september een workshop: Je hormonen de baas tijdens de overgang. We beginnen om 19.30 uur. Kom jij ook?

ontbijt-taartje

Een heerlijk zoet ontbijt taartje, om je dag feestelijk te laten beginnen. Heel simpel en snel klaar te maken. Ingrediënten:1/2 banaan, geprakt 
25 gram ongebrande en ongezouten noten, fijngehakt 
40 gram havermout 
3 eetlepels magere kwark 
vers fruit 
Hoe maak je...

focaccia-koolhydraatarm

De gezelligheid van een borrel met vrienden of familie, lekker een broodje met wat lekkers. Dat is iets dat veel van ons niet willen missen. En natuurlijk kan dat ook prima in een gezonde leefstijl. Wist je dat je ook heel simpel en snel een koolhydraatarme focaccia...

tofusalade

Dat gezond eten en lekker eten hand-in-hand gaan is me de afgelopen jaren zeker wel duidelijk geworden. Ook van mijn klanten hoor ik regelmatig dat ze verrassend lekker eten. Dat hadden ze vaak niet verwacht. Om jullie een idee te geven van welke maaltijden er in de...

IF

Intermittent fasting Omdat ik na het versturen van mijn nieuwsbrief over Keto en intermittent fasting meerdere vragen kreeg, heb ik voor jullie een en ander uitgewerkt, zodat je er eens rustig over kan lezen. Intermittent fasting is ‘gewoon vasten’, voor een hele dag...

courgettesoep

CourgettesoepAls je extra groente wilt eten, kun je ook vaker kiezen voor een lekkere soep, bijvoorbeeld bij de lunch. Deze soep van courgette is simpel klaar te maken, heerlijk voedzaam en een beetje pittig. Wat heb je nodig? 1 courgette, in stukjes 1 ui, gesnipperd1...