over gewicht

door | voedingsadvies

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem in de maatschappij. Als je meer voeding binnenkrijgt dan je energie verbruikt, wordt je dikker. Maar er is meer aan de hand dan alleen teveel eten en te weinig bewegen. 

Hoe je eet is deels aangeboren en deels op jonge leeftijd aangeleerd. Voorbeeldgedrag van de ouders en de sociale interactie zijn factoren die een rol spelen bij het overgewicht van jonge kinderen. En daarmee wordt al een basis gelegd voor overgewicht op latere leeftijd. 

Nu zijn er zeker ook meerdere factoren die meespelen in het verkrijgen van overgewicht, zoals je gezondheid. Maar ook daar speelt het kip-ei verhaal wel mee. Krijg je diabetes doordat je te zwaar bent en verkeerde voeding eet, of krijg je diabetes doordat je een van je ouders het ook heeft? En dat geldt voor meer aandoeningen. 

Er zijn echt heel veel diëten die allemaal zeggen dat het een succesvol dieet is. Mensen die een van de diëten proberen vallen zeker in het begin wel af. Maar na stoppen met het dieet, komen ze weer aan.
Bij ieder dieet ga je minder calorieën eten, waardoor je stofwisseling in de war raakt. Die verandering zorgt ervoor dat je lichaam meer vet gaat opslaan voor slechte tijden. En na 3 maanden dieet willen de meeste mensen weer normaal eten. Te lang beperkingen hebben in je dieet is niet vol te houden.
Ook geeft een (tijdelijk) dieet geen inzicht in waarom je te zwaar bent en blijft. 

Inzicht in wat voor jou goede voeding is, wat jouw lichaam nodig heeft is waar het om draait. Waarom eet je wat je eet, en waarom eet je dat? Waarom heb je zoveel behoefte aan zoetigheid of  juist chips? Waarom voel je niet dat je vol bent, en ga je door met eten? Maar ook de vraag, waarom je zo weinig eet en toch veel te zwaar bent. 

Afvallen door je leefstijl aan te passen is daarmee de beste keus die je voor je gezondheid kunt maken. 

Maar, hoe doe je dat? Er is zoveel aanbod, zoveel keus. Zoveel meningen hoe je zou moeten eten en wat goed voor je zou zijn. Voor iedereen is dat anders. Jouw lichaam en leefstijl is niet mijn leefstijl. Jouw gezondheid is niet mijn gezondheid. 

Je leefstijl veranderen en inzicht in je eetpatroon vraagt dus om meer dan alleen alles uit gaan zoeken.  Heb jij een weekmenu nodig, of ben je meer gebaat bij een leidraad, waarbij je zelf kunt kiezen uit een aantal mogelijkheden. Wel of geen koolhydraten, paleo of vegetarisch. Samen zoeken we uit wat bij jou past. 

Ik ga je helpen! Samen staan we sterk.

bruschetta

Bruschetta Tomaten, zo gezond, zowel koud als warm. Een tomaat bevat veel vitamine C. Als je de tomaat verwarmt, gaat er veel van deze vitamine verlopen. Ook bevat een tomaat veel lycopeen, een krachtig antioxidant. Als je de tomaat combineert met gezonde vetten,...

keto-granola

Keto Granola Om je heen hoor je steeds vaker dat mensen een keto voedingspatroon willen volgen. Met ketogeen eten activeer je nl. je vetverbranding. Keto is een toestand van je lichaam, een natuurlijk toestand van je metabolisme, waarbij je lichaam overgaat op het...

zoete-aardappelsoep

Zoete aardappelsoep Een maaltijdsoep maken is altijd handig. ’s Avonds als maaltijd en wat je over hebt kun je de volgende dag lekker als lunch eten. Zo krijg je lekker veel groente binnen en het vult ook goed. Deze soep is simpel te maken en is ook nog eens zo klaar...

hormonen-2

Hormonen, ben jij ze de baas?Vorige week heb ik met jullie gesproken over de hormonen oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon en cortisol, het stress hormoon. Hormonen zijn stoffen in ons lichaam die verschillende processen regelen in ons lichaam. Zoals al gezegd,...

stifado

Stifado, een geurig Grieks gerecht Omdat ik samen met mijn man geniet van een vakantie in Zakynthos, Griekenland, vandaag een Grieks recept voor de foodie friday. De Griekse keuken is wel een van mijn favoriete keukens. De verse kruiden, de zoete tomaten, de romige...