Overgewicht is een steeds groter wordend probleem in de maatschappij. Als je meer voeding binnenkrijgt dan je energie verbruikt, wordt je dikker. Maar er is meer aan de hand dan alleen teveel eten en te weinig bewegen. 

Hoe je eet is deels aangeboren en deels op jonge leeftijd aangeleerd. Voorbeeldgedrag van de ouders en de sociale interactie zijn factoren die een rol spelen bij het overgewicht van jonge kinderen. En daarmee wordt al een basis gelegd voor overgewicht op latere leeftijd. 

Nu zijn er zeker ook meerdere factoren die meespelen in het verkrijgen van overgewicht, zoals je gezondheid. Maar ook daar speelt het kip-ei verhaal wel mee. Krijg je diabetes doordat je te zwaar bent en verkeerde voeding eet, of krijg je diabetes doordat je een van je ouders het ook heeft? En dat geldt voor meer aandoeningen. 

Er zijn echt heel veel diëten die allemaal zeggen dat het een succesvol dieet is. Mensen die een van de diëten proberen vallen zeker in het begin wel af. Maar na stoppen met het dieet, komen ze weer aan.
Bij ieder dieet ga je minder calorieën eten, waardoor je stofwisseling in de war raakt. Die verandering zorgt ervoor dat je lichaam meer vet gaat opslaan voor slechte tijden. En na 3 maanden dieet willen de meeste mensen weer normaal eten. Te lang beperkingen hebben in je dieet is niet vol te houden.
Ook geeft een (tijdelijk) dieet geen inzicht in waarom je te zwaar bent en blijft. 

Inzicht in wat voor jou goede voeding is, wat jouw lichaam nodig heeft is waar het om draait. Waarom eet je wat je eet, en waarom eet je dat? Waarom heb je zoveel behoefte aan zoetigheid of  juist chips? Waarom voel je niet dat je vol bent, en ga je door met eten? Maar ook de vraag, waarom je zo weinig eet en toch veel te zwaar bent. 

Afvallen door je leefstijl aan te passen is daarmee de beste keus die je voor je gezondheid kunt maken. 

Maar, hoe doe je dat? Er is zoveel aanbod, zoveel keus. Zoveel meningen hoe je zou moeten eten en wat goed voor je zou zijn. Voor iedereen is dat anders. Jouw lichaam en leefstijl is niet mijn leefstijl. Jouw gezondheid is niet mijn gezondheid. 

Je leefstijl veranderen en inzicht in je eetpatroon vraagt dus om meer dan alleen alles uit gaan zoeken.  Heb jij een weekmenu nodig, of ben je meer gebaat bij een leidraad, waarbij je zelf kunt kiezen uit een aantal mogelijkheden. Wel of geen koolhydraten, paleo of vegetarisch. Samen zoeken we uit wat bij jou past. 

Ik ga je helpen! Samen staan we sterk.

pompoensoep

Herfst en pompoen, die twee horen bij elkaar voor mij. Zodra de bladeren beginnen te vallen, de avonden sneller donkerder worden en het weer frisser wordt, krijg ik zin om pompoensoep te maken. Er zijn vele variaties mogelijk, maar deze romige pompoensoep met...

speltbroodje met tomaat

Ook al hebben we nog een paar mooie zonnige dagen in het vooruitzicht, je merkt wel dat het zo langzamerhand wat frisser en meer herfst begint te worden. Je krijgt dan ook meer behoefte aan voeding die verwarmt. Voor de lunch heb ik deze simpele speltbroodjes uit de...

courgettebrood

CourgetteEen paar jaar geleden hoefde je bij mij niet aan te komen met een courgette. Geen idee wat ik ermee kon maken en stiekem haalde ik overal de courgette uit 😉 Dat is nu wel anders, ik heb het echt leren eten en heb nu altijd courgettes in de koelkast...

bloemkoolpizza

Pizza! Heerlijk. Veel mensen vinden een pizza lekker om te eten. Het heeft ook iets gezelligs om met elkaar een pizza te eten. Als je koolhydraatarm eet of een Keto-leefstijl hebt, lijkt het alsof je dan geen pizza meer kunt eten. Niets is minder waar. Maak de bodem...

keto-fatburner-chiapudding

Ontbijt is een mooie start van je dag. De ene dag neem je er wat meer tijd voor dan een drukke dag. En als je intermittent fasting doet, sla je het helemaal over. Wil je een lekker vullend, romig ontbijtje dat je 's morgens niet teveel tijd kost, dan is deze...