Overgewicht is een steeds groter wordend probleem in de maatschappij. Als je meer voeding binnenkrijgt dan je energie verbruikt, wordt je dikker. Maar er is meer aan de hand dan alleen teveel eten en te weinig bewegen. 

Hoe je eet is deels aangeboren en deels op jonge leeftijd aangeleerd. Voorbeeldgedrag van de ouders en de sociale interactie zijn factoren die een rol spelen bij het overgewicht van jonge kinderen. En daarmee wordt al een basis gelegd voor overgewicht op latere leeftijd. 

Nu zijn er zeker ook meerdere factoren die meespelen in het verkrijgen van overgewicht, zoals je gezondheid. Maar ook daar speelt het kip-ei verhaal wel mee. Krijg je diabetes doordat je te zwaar bent en verkeerde voeding eet, of krijg je diabetes doordat je een van je ouders het ook heeft? En dat geldt voor meer aandoeningen. 

Er zijn echt heel veel diëten die allemaal zeggen dat het een succesvol dieet is. Mensen die een van de diëten proberen vallen zeker in het begin wel af. Maar na stoppen met het dieet, komen ze weer aan.
Bij ieder dieet ga je minder calorieën eten, waardoor je stofwisseling in de war raakt. Die verandering zorgt ervoor dat je lichaam meer vet gaat opslaan voor slechte tijden. En na 3 maanden dieet willen de meeste mensen weer normaal eten. Te lang beperkingen hebben in je dieet is niet vol te houden.
Ook geeft een (tijdelijk) dieet geen inzicht in waarom je te zwaar bent en blijft. 

Inzicht in wat voor jou goede voeding is, wat jouw lichaam nodig heeft is waar het om draait. Waarom eet je wat je eet, en waarom eet je dat? Waarom heb je zoveel behoefte aan zoetigheid of  juist chips? Waarom voel je niet dat je vol bent, en ga je door met eten? Maar ook de vraag, waarom je zo weinig eet en toch veel te zwaar bent. 

Afvallen door je leefstijl aan te passen is daarmee de beste keus die je voor je gezondheid kunt maken. 

Maar, hoe doe je dat? Er is zoveel aanbod, zoveel keus. Zoveel meningen hoe je zou moeten eten en wat goed voor je zou zijn. Voor iedereen is dat anders. Jouw lichaam en leefstijl is niet mijn leefstijl. Jouw gezondheid is niet mijn gezondheid. 

Je leefstijl veranderen en inzicht in je eetpatroon vraagt dus om meer dan alleen alles uit gaan zoeken.  Heb jij een weekmenu nodig, of ben je meer gebaat bij een leidraad, waarbij je zelf kunt kiezen uit een aantal mogelijkheden. Wel of geen koolhydraten, paleo of vegetarisch. Samen zoeken we uit wat bij jou past. 

Ik ga je helpen! Samen staan we sterk.

spitskoolsalade

De zomer is begonnen. En deze week gelijk ook zomerse temperaturen. Een frisse salade past daar goed bij. Zowel als lunch maar ook als avondmaaltijd. Deze spitskoolsalade is een klassieker. Mijn schoonmoeder maakte deze al en wij hebben het recept al honderden keren...

help……..een opvlieger

Opvliegers: waarom krijg ik die?De opvlieger is een klacht die tijdens de overgang veel voorkomt. Maar, waarom krijg je dan die opvliegers?Maar liefst 80% van alle vrouwen krijgt te maken met opvliegers tijdens de overgang. Echt geen pretje om daar regelmatig last van...

Kip-masala

Een romige en verwarmende kip masala, makkelijk klaar te maken. Het is een recept van Rens Kroes (Powerfood) met wat aanpassingen van mij 😉 wat heb je nodig: 3 teentjes knoflook 2 rode uien 500 gram kipfilet of kippendijen 4 theelepels kerriepoeder, 2 theelepels...

pompoen uit de tajine

Al tijden was ik aan het sneupen in de recepten wat ik eens in de tajine kan klaarmaken. Het heeft iets gezelligs als je eten daarin lekker staat te pruttelen op je fornuis. Omdat het de tijd is voor pompoenen, wilde ik ook die graag gebruiken. Pompoen en herfst horen...

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...