over gewicht

door | voedingsadvies

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem in de maatschappij. Als je meer voeding binnenkrijgt dan je energie verbruikt, wordt je dikker. Maar er is meer aan de hand dan alleen teveel eten en te weinig bewegen. 

Hoe je eet is deels aangeboren en deels op jonge leeftijd aangeleerd. Voorbeeldgedrag van de ouders en de sociale interactie zijn factoren die een rol spelen bij het overgewicht van jonge kinderen. En daarmee wordt al een basis gelegd voor overgewicht op latere leeftijd. 

Nu zijn er zeker ook meerdere factoren die meespelen in het verkrijgen van overgewicht, zoals je gezondheid. Maar ook daar speelt het kip-ei verhaal wel mee. Krijg je diabetes doordat je te zwaar bent en verkeerde voeding eet, of krijg je diabetes doordat je een van je ouders het ook heeft? En dat geldt voor meer aandoeningen. 

Er zijn echt heel veel diëten die allemaal zeggen dat het een succesvol dieet is. Mensen die een van de diëten proberen vallen zeker in het begin wel af. Maar na stoppen met het dieet, komen ze weer aan.
Bij ieder dieet ga je minder calorieën eten, waardoor je stofwisseling in de war raakt. Die verandering zorgt ervoor dat je lichaam meer vet gaat opslaan voor slechte tijden. En na 3 maanden dieet willen de meeste mensen weer normaal eten. Te lang beperkingen hebben in je dieet is niet vol te houden.
Ook geeft een (tijdelijk) dieet geen inzicht in waarom je te zwaar bent en blijft. 

Inzicht in wat voor jou goede voeding is, wat jouw lichaam nodig heeft is waar het om draait. Waarom eet je wat je eet, en waarom eet je dat? Waarom heb je zoveel behoefte aan zoetigheid of  juist chips? Waarom voel je niet dat je vol bent, en ga je door met eten? Maar ook de vraag, waarom je zo weinig eet en toch veel te zwaar bent. 

Afvallen door je leefstijl aan te passen is daarmee de beste keus die je voor je gezondheid kunt maken. 

Maar, hoe doe je dat? Er is zoveel aanbod, zoveel keus. Zoveel meningen hoe je zou moeten eten en wat goed voor je zou zijn. Voor iedereen is dat anders. Jouw lichaam en leefstijl is niet mijn leefstijl. Jouw gezondheid is niet mijn gezondheid. 

Je leefstijl veranderen en inzicht in je eetpatroon vraagt dus om meer dan alleen alles uit gaan zoeken.  Heb jij een weekmenu nodig, of ben je meer gebaat bij een leidraad, waarbij je zelf kunt kiezen uit een aantal mogelijkheden. Wel of geen koolhydraten, paleo of vegetarisch. Samen zoeken we uit wat bij jou past. 

Ik ga je helpen! Samen staan we sterk.

eieren

Eieren, zijn ze echt gezond?Of eieren nu gezond zijn en dat je er niet zoveel van kunt eten, het is voor veel mensen niet duidelijk. Velen van ons zijn ‘opgevoed’ met het idee dat je niet teveel eieren moet gaan eten, want dan krijg je een te hoog cholesterol. Toch...

moed

MoedEen woord dat we gebruiken zonder echt stil te staan bij wat het nu echt betekent. Volgens de Dikke van Dale betekent het de bereidheid de confrontatie met lichamelijke pijn, tegenslag en levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te...

vegan-cheesecake

Het is al weer even geleden dat ik met jullie een hele lekkere vegan cheesecake deelde. Meerdere van jullie wilden graag het recept. Bij deze, het recept van deze overheerlijke taart. Het is gebaseerd op het recept uit het boek van Rens Kroes, lifestyleguide. Dan het...

meditatie

Heb je al eens geprobeerd om tijdens het proces van afvallen te beginnen met meditatie? Tijdens een meditatie krijg je rust en ruimte in je hoofd. Als je vaker mediteert lukt het je sneller om focus te houden. Focus op gezond eten en niet een zak chips leeg te...

over gewicht

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem in de maatschappij. Als je meer voeding binnenkrijgt dan je energie verbruikt, wordt je dikker. Maar er is meer aan de hand dan alleen teveel eten en te weinig bewegen.  Hoe je eet is deels aangeboren en deels op jonge...