niet aankomen tijdens je vakantie

door voedingsadvies

6 tips voor gezond eten op vakantie

Hoe kun je voorkomen dat je veel aankomt tijdens de vakantie? Het is voor de meeste mensen heel lastig omdat je tijdens je vakantie totaal anders eet dan thuis. Het is warmer waardoor je trekt krijgt in ijs en frisdrank, een verfrissend biertje. Je drinkt ook ’s avonds meer alcohol, het zit zo gezellig en je hebt tenslotte vakantie. Ontbijten met croissantjes. Voor je het door hebt, ben je toch best wel zwaarder geworden in die paar weken vakantie. 

Zodra je thuis bent, voel je het aan je spijkerbroek, die ineens toch een stukje strakker om je buik zit, je riem moet een gaatje losser. 

Met een paar simpele tips, kun je voorkomen dat je echt aankomt terwijl je toch optimaal gaat genieten van je vakantie. 

Tip 1: Start je dag met een gezond ontbijt 

Zorg er tijdens je vakantie voor dat je een gezond en vullend ontbijt eet. Je kunt wel elke dag ontbijten met croissantjes met jam, maar uiteindelijk krijg je dan alleen maar snelle suikers binnen, waardoor je snel weer trek krijgt en je uiteindelijk nog je energie kwijt raakt ook. 

Ontbijt dan bij voorkeur met havermoutpap, (griekse)yoghurt of kwark met fruit en wat ongebrande noten. Havermout kun je prima meenemen van huis en (plantaardige) melk kun je overal wel kopen in de winkels. 

Ook kun je prima ontbijten met roerei, eieren met spek of een omelet met groente. 

En die lekkere croissantjes of warme pistolets kun je bijvoorbeeld 1 of 2 keer in de vakantie gerust eten, om dan ook extra van te genieten. 

Tip 2: Gezonde snacks meenemen 

Als je op reis gaat, in de auto of met het vliegtuig of trein, neem zelf wat gezonde tussendoortjes mee, zoals een gekookt ei, ongebrande en ongezouten noten. Rauwe wortel of komkommer is ook een heerlijke snack om mee te nemen. 

Tip 3: Vermijd snelle koolhydraten zoals pizza, croissant, stokbrood 

Als lunch kun je het beste kiezen voor een lekkere goed gevulde salade. Vermijd pizza’s, croissantjes, pistolets of stokbrood. Die zorgen juist voor een snelle suikerpiek, waardoor je snel weer trek hebt en je gaan snoepen of snacken. Ook krijg je er minder energie door. 

Tip 4: Drink veel water 

Zorg dat je de hele dag door water blijft drinken. Vanaf ontbijt, en eigenlijk bij elke maaltijd. En natuurlijk altijd een flesje water bij de hand houden. 

Frisdrank, fruitsapjes en Energy-drankjes zorgen niet dat je dorst vermindert en zorgen alleen maar voor een snelle suikerpiek. Ook zorgen de vele suikers in die drankjes voor gewichtstoename. 

Tip 5: Maak bewuste keuzes voor het avondeten

Zit je op een camping of in een appartement, dan kun je vaak zelf koken. Dat kun je prima op een gezonde manier doen. Mager vlees, wat salade, gegrilde groente of gekookte groentes. 

Ga je buiten de deur eten? Ook dan kun je heel bewust keuzes maken. 

  • laat het brood staan
  • neem maximaal 1 glas wijn of bier en drink vooral veel water 
  • neem salade als voorgerecht of een gerecht met groenten of vis 
  • bestel een vegetarisch gerecht 
  • neem als hoofdgerecht gegrild vlees, vis, schelp en schaaldieren of eet vegetarisch 
  • bestel extra groente of vraag om groente in plaats van friet of rijst 
  • eet geen dessert 

Ben je in een mediterraans land? Eet dan zo lokaal mogelijk ipv in de toeristische restaurant op de boulevard. 

Tip 6: Beweeg!

Beweeg zoveel mogelijk tijdens je vakantie. Ga veel lopen, huur een fiets, ga veel zwemmen.   

Als je ’s morgens voor het ontbijt al een stevige wandeling maakt, kun je de dag beginnen met vet verbranden. Je hebt dan nog geen suikers of koolhydraten in je lichaam die eerst verbrand worden. 

Als je deze tips toepast tijdens je vakantie, ben je optimaal aan het genieten, terwijl je tegelijk heel gezond bezig bent. Past dus prima in een gezonde leefstijl. 

Fijne vakantie!

spitskoolsalade

De zomer is begonnen. En deze week gelijk ook zomerse temperaturen. Een frisse salade past daar goed bij. Zowel als lunch maar ook als avondmaaltijd. Deze spitskoolsalade is een klassieker. Mijn schoonmoeder maakte deze al en wij hebben het recept al honderden keren...

help……..een opvlieger

Opvliegers: waarom krijg ik die?De opvlieger is een klacht die tijdens de overgang veel voorkomt. Maar, waarom krijg je dan die opvliegers?Maar liefst 80% van alle vrouwen krijgt te maken met opvliegers tijdens de overgang. Echt geen pretje om daar regelmatig last van...

Kip-masala

Een romige en verwarmende kip masala, makkelijk klaar te maken. Het is een recept van Rens Kroes (Powerfood) met wat aanpassingen van mij 😉 wat heb je nodig: 3 teentjes knoflook 2 rode uien 500 gram kipfilet of kippendijen 4 theelepels kerriepoeder, 2 theelepels...

pompoen uit de tajine

Al tijden was ik aan het sneupen in de recepten wat ik eens in de tajine kan klaarmaken. Het heeft iets gezelligs als je eten daarin lekker staat te pruttelen op je fornuis. Omdat het de tijd is voor pompoenen, wilde ik ook die graag gebruiken. Pompoen en herfst horen...

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...