meditatie

door | bewustzijn

Heb je al eens geprobeerd om tijdens het proces van afvallen te beginnen met meditatie?

Tijdens een meditatie krijg je rust en ruimte in je hoofd. Als je vaker mediteert lukt het je sneller om focus te houden. Focus op gezond eten en niet een zak chips leeg te snaaien. 

Veel mensen die kampen met overgewicht hebben te maken met emotie-eten. Je eet dan niet omdat je honger hebt, je eet omdat je op dat moment blij wordt van het eten dat je eet. En dat is vaak zoetigheid of juist iets hartigs zoals chips. 

Op het moment van eten voel je je blij. Zodra je het op hebt, voel je niet meer blij. Het blije gevoel is heel snel weer verdwenen. Wat overblijft is een schuldgevoel. 

Door dat schuldgevoel, krijg je vaak weer negatieve gedachten over jezelf, dat het afvallen je weer niet lukt, dat het allemaal de schuld is van de koekjes en de snoepjes en dat je er niks aan kunt doen, omdat enz enz. Voor je het weet, blijf je in die negatieve spiraal hangen. 

Als je gaat mediteren kun je beter contact maken met je gevoelens en met je gedachten. Je wordt je daar meer en meer bewust van. Tijdens een meditatie krijg je rust in je hoofd en gaat je stresslevel aanzienlijk naar beneden. Zodra je stress niveau daalt, krijg je minder snel de behoefte om te gaan emotie-eten.
Ook kun je door regelmatig te mediteren bewust contact maken met je hongergevoel en gaan voelen of je echt behoefte hebt aan eten, of dat je juist behoefte hebt aan troost, warmte, een knuffel. Je kunt daardoor leren ontdekken wat de achterliggende behoefte is van het emotie-eten. Met andere woorden, leren wat je echt nodig hebt. 

Door te mediteren leer je steeds beter om naar jezelf te luisteren. In je dagelijkse drukke leven sta je daar vaak niet bij stil. Er is altijd wel iets dat om jouw aandacht vraagt. Partner, kinderen, je baas, je collega’s, je werk, het huishouden De lijst van moeten is vaak langer dan je lief is. 

Door te gaan mediteren, neem je bewust een moment voor jezelf. Een moment zonder moeten. 

De rust die je dan voor je zelf maakt, kan je helpen bij het afvallen. 

Tenslotte is gezondheid ook goed voor jezelf zorgen. En een moment van rust voor jezelf is een ultieme vorm van voor jezelf zorgen. 

Wat is belangrijk als je wilt gaan mediteren? 

Zorg voor een rustige, stille plek om te gaan zitten of liggen. Zorg dat je niet gestoord kunt worden. Zet je telefoon op stil of vliegtuigstand. Neem een comfortabele houding aan.
Adem diep in en uit. Leg anders je handen op je buik en ervaar of je tijdens je inademing je handen op je buik omhoog duwt, en of die handen weer naar beneden komen tijdens het uitademen. 

Hou je focus. Denk nergens aan. En komen er gedachten langs, zeg ze gedag alsof het voorbijgangers zijn. Geef ze geen aandacht, maar laat ze rustig voorbij gaan. 

Er zijn talloze meditatie apps te downloaden, of zet hele rustige muziek op en concentreer je daarop. Ook is het mogelijk om onder begeleiding van iemand anders een meditatie te doen, een stem die jou tot rust brengt en ervoor zorgt dat jij de focus bij jezelf houdt ipv bij de buitenwereld. 

bruschetta

Bruschetta Tomaten, zo gezond, zowel koud als warm. Een tomaat bevat veel vitamine C. Als je de tomaat verwarmt, gaat er veel van deze vitamine verlopen. Ook bevat een tomaat veel lycopeen, een krachtig antioxidant. Als je de tomaat combineert met gezonde vetten,...

keto-granola

Keto Granola Om je heen hoor je steeds vaker dat mensen een keto voedingspatroon willen volgen. Met ketogeen eten activeer je nl. je vetverbranding. Keto is een toestand van je lichaam, een natuurlijk toestand van je metabolisme, waarbij je lichaam overgaat op het...

zoete-aardappelsoep

Zoete aardappelsoep Een maaltijdsoep maken is altijd handig. ’s Avonds als maaltijd en wat je over hebt kun je de volgende dag lekker als lunch eten. Zo krijg je lekker veel groente binnen en het vult ook goed. Deze soep is simpel te maken en is ook nog eens zo klaar...

hormonen-2

Hormonen, ben jij ze de baas?Vorige week heb ik met jullie gesproken over de hormonen oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon en cortisol, het stress hormoon. Hormonen zijn stoffen in ons lichaam die verschillende processen regelen in ons lichaam. Zoals al gezegd,...

stifado

Stifado, een geurig Grieks gerecht Omdat ik samen met mijn man geniet van een vakantie in Zakynthos, Griekenland, vandaag een Grieks recept voor de foodie friday. De Griekse keuken is wel een van mijn favoriete keukens. De verse kruiden, de zoete tomaten, de romige...