Heb je al eens geprobeerd om tijdens het proces van afvallen te beginnen met meditatie?

Tijdens een meditatie krijg je rust en ruimte in je hoofd. Als je vaker mediteert lukt het je sneller om focus te houden. Focus op gezond eten en niet een zak chips leeg te snaaien. 

Veel mensen die kampen met overgewicht hebben te maken met emotie-eten. Je eet dan niet omdat je honger hebt, je eet omdat je op dat moment blij wordt van het eten dat je eet. En dat is vaak zoetigheid of juist iets hartigs zoals chips. 

Op het moment van eten voel je je blij. Zodra je het op hebt, voel je niet meer blij. Het blije gevoel is heel snel weer verdwenen. Wat overblijft is een schuldgevoel. 

Door dat schuldgevoel, krijg je vaak weer negatieve gedachten over jezelf, dat het afvallen je weer niet lukt, dat het allemaal de schuld is van de koekjes en de snoepjes en dat je er niks aan kunt doen, omdat enz enz. Voor je het weet, blijf je in die negatieve spiraal hangen. 

Als je gaat mediteren kun je beter contact maken met je gevoelens en met je gedachten. Je wordt je daar meer en meer bewust van. Tijdens een meditatie krijg je rust in je hoofd en gaat je stresslevel aanzienlijk naar beneden. Zodra je stress niveau daalt, krijg je minder snel de behoefte om te gaan emotie-eten.
Ook kun je door regelmatig te mediteren bewust contact maken met je hongergevoel en gaan voelen of je echt behoefte hebt aan eten, of dat je juist behoefte hebt aan troost, warmte, een knuffel. Je kunt daardoor leren ontdekken wat de achterliggende behoefte is van het emotie-eten. Met andere woorden, leren wat je echt nodig hebt. 

Door te mediteren leer je steeds beter om naar jezelf te luisteren. In je dagelijkse drukke leven sta je daar vaak niet bij stil. Er is altijd wel iets dat om jouw aandacht vraagt. Partner, kinderen, je baas, je collega’s, je werk, het huishouden De lijst van moeten is vaak langer dan je lief is. 

Door te gaan mediteren, neem je bewust een moment voor jezelf. Een moment zonder moeten. 

De rust die je dan voor je zelf maakt, kan je helpen bij het afvallen. 

Tenslotte is gezondheid ook goed voor jezelf zorgen. En een moment van rust voor jezelf is een ultieme vorm van voor jezelf zorgen. 

Wat is belangrijk als je wilt gaan mediteren? 

Zorg voor een rustige, stille plek om te gaan zitten of liggen. Zorg dat je niet gestoord kunt worden. Zet je telefoon op stil of vliegtuigstand. Neem een comfortabele houding aan.
Adem diep in en uit. Leg anders je handen op je buik en ervaar of je tijdens je inademing je handen op je buik omhoog duwt, en of die handen weer naar beneden komen tijdens het uitademen. 

Hou je focus. Denk nergens aan. En komen er gedachten langs, zeg ze gedag alsof het voorbijgangers zijn. Geef ze geen aandacht, maar laat ze rustig voorbij gaan. 

Er zijn talloze meditatie apps te downloaden, of zet hele rustige muziek op en concentreer je daarop. Ook is het mogelijk om onder begeleiding van iemand anders een meditatie te doen, een stem die jou tot rust brengt en ervoor zorgt dat jij de focus bij jezelf houdt ipv bij de buitenwereld. 

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...

zoete-aardappelsoep met appel

De herfst vraagt om eten met volle smaken, lekkere kruiden en specerijen. Je wilt verwarmd worden door het eten. In deze soep een hoofdrol voor de zoete aardappel. Deze knol zit boordevol met gezonde voedingsstoffen zoals vezels, kalium en vitamines.De vezels in de...

pompoensoep

Herfst en pompoen, die twee horen bij elkaar voor mij. Zodra de bladeren beginnen te vallen, de avonden sneller donkerder worden en het weer frisser wordt, krijg ik zin om pompoensoep te maken. Er zijn vele variaties mogelijk, maar deze romige pompoensoep met...

speltbroodje met tomaat

Ook al hebben we nog een paar mooie zonnige dagen in het vooruitzicht, je merkt wel dat het zo langzamerhand wat frisser en meer herfst begint te worden. Je krijgt dan ook meer behoefte aan voeding die verwarmt. Voor de lunch heb ik deze simpele speltbroodjes uit de...

courgettebrood

CourgetteEen paar jaar geleden hoefde je bij mij niet aan te komen met een courgette. Geen idee wat ik ermee kon maken en stiekem haalde ik overal de courgette uit 😉 Dat is nu wel anders, ik heb het echt leren eten en heb nu altijd courgettes in de koelkast...