Intermittent fasting 

Omdat ik na het versturen van mijn nieuwsbrief over Keto en intermittent fasting meerdere vragen kreeg, heb ik voor jullie een en ander uitgewerkt, zodat je er eens rustig over kan lezen. 

Intermittent fasting is ‘gewoon vasten’, voor een hele dag of juist maar een gedeelte van de dag. 

Intermittent fasting is een vorm van vasten waarbij je een aantal dagen in de week slechts een gedeelte van de 24 uur eet en de andere uren vast je. 

De meest praktische vorm om toe te passen is 16:8. Dit betekent dat je gedurende 8 uur je maaltijden eet en daarna 16 uur vast. 

Intermittent fasting is vooral gericht op het strak plannen van je eetmomenten. Wanneer eet ik wel en wanneer eet ik niet. 

Hoe pas je het toe? 

Er zijn verschillende manieren om IF toe te passen. Je kunt kiezen voor 24 uur vasten. Of de al eerder genoemde methode 16:8. 

Deze methode houdt in dat je gedurende 8 uur je maaltijden neemt. Bijvoorbeeld tussen 11 uur ’s morgens en 19.00 uur ’s avonds. 

Veelal wordt gezegd dat ontbijt je belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar, dit is geen ‘wet’. Je kunt prima je dag beginnen, zonder dat je direct je ontbijt neemt. Het is namelijk veel belangrijker dat je in die 8 uren je dagelijkse behoefte aan calorieën binnenkrijgt, je eiwitten, vetten en koolhydraten.
Wel een let op: Als je merkt dat je gedurende de dag enorme eetbuien krijgt, is het voor jou een goed idee om wel te starten met een ontbijt. Je kunt dan bijvoorbeeld beter kiezen om te eten tussen 08.00 en 16.00 uur.

De meeste mensen kunnen prima zonder ontbijt functioneren Zeker als dit maar 1 tot 3 dagen per week is. Dat brengt me gelijk bij de methode die het meest gangbaar is, namelijk 5 dagen per week gewoon je maaltijden plannen vanaf je ontbijt, twee dagen pas je het intermittent fasting toe. 

Voordelen Intermittent fasting 

Door intermittent fasting kun je je vetpercentage verlagen, zonder dat je bewust calorieën hoeft te tellen.

Op de dagen dat je IF toepast eet je minder calorieën. Ook dat zorgt voor gewichtsverlies. Tenzij je tijdens de andere maaltijden ineens heel koolhydraatrijk en suikerrijk gaat eten. 

IF stimuleert ook een aantal hormonale functies in je lichaam die ervoor zorgen dat je kunt afvallen, zoals lager niveau insuline, hogere productie groeihormonen en meer noradrenaline waardoor je lichaam makkelijker in staat is om vet in te zetten als brandstof. 

Uit wetenschappelijk onderzoekt is gebleken dat IF ervoor zorgt dat je stofwisseling verhoogt, waardoor je dus ook meer calorieën gaat verbranden. 

Gedurende de periode van vasten mag je onbeperkt water, thee (zonder suiker) en koffie (zonder suiker en melk) drinken. 

Intermittent fasting kunnen we ook prima toepassen als je met behulp van weekmenu’s met je voeding aan de slag bent. 

Meer weten en er zelf mee aan de slag gaan? Bel 06-13312054 en maak een afspraak!

pompoensoep

Herfst en pompoen, die twee horen bij elkaar voor mij. Zodra de bladeren beginnen te vallen, de avonden sneller donkerder worden en het weer frisser wordt, krijg ik zin om pompoensoep te maken. Er zijn vele variaties mogelijk, maar deze romige pompoensoep met...

speltbroodje met tomaat

Ook al hebben we nog een paar mooie zonnige dagen in het vooruitzicht, je merkt wel dat het zo langzamerhand wat frisser en meer herfst begint te worden. Je krijgt dan ook meer behoefte aan voeding die verwarmt. Voor de lunch heb ik deze simpele speltbroodjes uit de...

courgettebrood

CourgetteEen paar jaar geleden hoefde je bij mij niet aan te komen met een courgette. Geen idee wat ik ermee kon maken en stiekem haalde ik overal de courgette uit 😉 Dat is nu wel anders, ik heb het echt leren eten en heb nu altijd courgettes in de koelkast...

bloemkoolpizza

Pizza! Heerlijk. Veel mensen vinden een pizza lekker om te eten. Het heeft ook iets gezelligs om met elkaar een pizza te eten. Als je koolhydraatarm eet of een Keto-leefstijl hebt, lijkt het alsof je dan geen pizza meer kunt eten. Niets is minder waar. Maak de bodem...

keto-fatburner-chiapudding

Ontbijt is een mooie start van je dag. De ene dag neem je er wat meer tijd voor dan een drukke dag. En als je intermittent fasting doet, sla je het helemaal over. Wil je een lekker vullend, romig ontbijtje dat je 's morgens niet teveel tijd kost, dan is deze...