Intermittent fasting 

Omdat ik na het versturen van mijn nieuwsbrief over Keto en intermittent fasting meerdere vragen kreeg, heb ik voor jullie een en ander uitgewerkt, zodat je er eens rustig over kan lezen. 

Intermittent fasting is ‘gewoon vasten’, voor een hele dag of juist maar een gedeelte van de dag. 

Intermittent fasting is een vorm van vasten waarbij je een aantal dagen in de week slechts een gedeelte van de 24 uur eet en de andere uren vast je. 

De meest praktische vorm om toe te passen is 16:8. Dit betekent dat je gedurende 8 uur je maaltijden eet en daarna 16 uur vast. 

Intermittent fasting is vooral gericht op het strak plannen van je eetmomenten. Wanneer eet ik wel en wanneer eet ik niet. 

Hoe pas je het toe? 

Er zijn verschillende manieren om IF toe te passen. Je kunt kiezen voor 24 uur vasten. Of de al eerder genoemde methode 16:8. 

Deze methode houdt in dat je gedurende 8 uur je maaltijden neemt. Bijvoorbeeld tussen 11 uur ’s morgens en 19.00 uur ’s avonds. 

Veelal wordt gezegd dat ontbijt je belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar, dit is geen ‘wet’. Je kunt prima je dag beginnen, zonder dat je direct je ontbijt neemt. Het is namelijk veel belangrijker dat je in die 8 uren je dagelijkse behoefte aan calorieën binnenkrijgt, je eiwitten, vetten en koolhydraten.
Wel een let op: Als je merkt dat je gedurende de dag enorme eetbuien krijgt, is het voor jou een goed idee om wel te starten met een ontbijt. Je kunt dan bijvoorbeeld beter kiezen om te eten tussen 08.00 en 16.00 uur.

De meeste mensen kunnen prima zonder ontbijt functioneren Zeker als dit maar 1 tot 3 dagen per week is. Dat brengt me gelijk bij de methode die het meest gangbaar is, namelijk 5 dagen per week gewoon je maaltijden plannen vanaf je ontbijt, twee dagen pas je het intermittent fasting toe. 

Voordelen Intermittent fasting 

Door intermittent fasting kun je je vetpercentage verlagen, zonder dat je bewust calorieën hoeft te tellen.

Op de dagen dat je IF toepast eet je minder calorieën. Ook dat zorgt voor gewichtsverlies. Tenzij je tijdens de andere maaltijden ineens heel koolhydraatrijk en suikerrijk gaat eten. 

IF stimuleert ook een aantal hormonale functies in je lichaam die ervoor zorgen dat je kunt afvallen, zoals lager niveau insuline, hogere productie groeihormonen en meer noradrenaline waardoor je lichaam makkelijker in staat is om vet in te zetten als brandstof. 

Uit wetenschappelijk onderzoekt is gebleken dat IF ervoor zorgt dat je stofwisseling verhoogt, waardoor je dus ook meer calorieën gaat verbranden. 

Gedurende de periode van vasten mag je onbeperkt water, thee (zonder suiker) en koffie (zonder suiker en melk) drinken. 

Intermittent fasting kunnen we ook prima toepassen als je met behulp van weekmenu’s met je voeding aan de slag bent. 

Meer weten en er zelf mee aan de slag gaan? Bel 06-13312054 en maak een afspraak!

ontbijt-taartje

Een heerlijk zoet ontbijt taartje, om je dag feestelijk te laten beginnen. Heel simpel en snel klaar te maken. Ingrediënten:1/2 banaan, geprakt 
25 gram ongebrande en ongezouten noten, fijngehakt 
40 gram havermout 
3 eetlepels magere kwark 
vers fruit 
Hoe maak je...

focaccia-koolhydraatarm

De gezelligheid van een borrel met vrienden of familie, lekker een broodje met wat lekkers. Dat is iets dat veel van ons niet willen missen. En natuurlijk kan dat ook prima in een gezonde leefstijl. Wist je dat je ook heel simpel en snel een koolhydraatarme focaccia...

tofusalade

Dat gezond eten en lekker eten hand-in-hand gaan is me de afgelopen jaren zeker wel duidelijk geworden. Ook van mijn klanten hoor ik regelmatig dat ze verrassend lekker eten. Dat hadden ze vaak niet verwacht. Om jullie een idee te geven van welke maaltijden er in de...

IF

Intermittent fasting Omdat ik na het versturen van mijn nieuwsbrief over Keto en intermittent fasting meerdere vragen kreeg, heb ik voor jullie een en ander uitgewerkt, zodat je er eens rustig over kan lezen. Intermittent fasting is ‘gewoon vasten’, voor een hele dag...

courgettesoep

CourgettesoepAls je extra groente wilt eten, kun je ook vaker kiezen voor een lekkere soep, bijvoorbeeld bij de lunch. Deze soep van courgette is simpel klaar te maken, heerlijk voedzaam en een beetje pittig. Wat heb je nodig? 1 courgette, in stukjes 1 ui, gesnipperd1...