Intermittent fasting 

Omdat ik na het versturen van mijn nieuwsbrief over Keto en intermittent fasting meerdere vragen kreeg, heb ik voor jullie een en ander uitgewerkt, zodat je er eens rustig over kan lezen. 

Intermittent fasting is ‘gewoon vasten’, voor een hele dag of juist maar een gedeelte van de dag. 

Intermittent fasting is een vorm van vasten waarbij je een aantal dagen in de week slechts een gedeelte van de 24 uur eet en de andere uren vast je. 

De meest praktische vorm om toe te passen is 16:8. Dit betekent dat je gedurende 8 uur je maaltijden eet en daarna 16 uur vast. 

Intermittent fasting is vooral gericht op het strak plannen van je eetmomenten. Wanneer eet ik wel en wanneer eet ik niet. 

Hoe pas je het toe? 

Er zijn verschillende manieren om IF toe te passen. Je kunt kiezen voor 24 uur vasten. Of de al eerder genoemde methode 16:8. 

Deze methode houdt in dat je gedurende 8 uur je maaltijden neemt. Bijvoorbeeld tussen 11 uur ’s morgens en 19.00 uur ’s avonds. 

Veelal wordt gezegd dat ontbijt je belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar, dit is geen ‘wet’. Je kunt prima je dag beginnen, zonder dat je direct je ontbijt neemt. Het is namelijk veel belangrijker dat je in die 8 uren je dagelijkse behoefte aan calorieën binnenkrijgt, je eiwitten, vetten en koolhydraten.
Wel een let op: Als je merkt dat je gedurende de dag enorme eetbuien krijgt, is het voor jou een goed idee om wel te starten met een ontbijt. Je kunt dan bijvoorbeeld beter kiezen om te eten tussen 08.00 en 16.00 uur.

De meeste mensen kunnen prima zonder ontbijt functioneren Zeker als dit maar 1 tot 3 dagen per week is. Dat brengt me gelijk bij de methode die het meest gangbaar is, namelijk 5 dagen per week gewoon je maaltijden plannen vanaf je ontbijt, twee dagen pas je het intermittent fasting toe. 

Voordelen Intermittent fasting 

Door intermittent fasting kun je je vetpercentage verlagen, zonder dat je bewust calorieën hoeft te tellen.

Op de dagen dat je IF toepast eet je minder calorieën. Ook dat zorgt voor gewichtsverlies. Tenzij je tijdens de andere maaltijden ineens heel koolhydraatrijk en suikerrijk gaat eten. 

IF stimuleert ook een aantal hormonale functies in je lichaam die ervoor zorgen dat je kunt afvallen, zoals lager niveau insuline, hogere productie groeihormonen en meer noradrenaline waardoor je lichaam makkelijker in staat is om vet in te zetten als brandstof. 

Uit wetenschappelijk onderzoekt is gebleken dat IF ervoor zorgt dat je stofwisseling verhoogt, waardoor je dus ook meer calorieën gaat verbranden. 

Gedurende de periode van vasten mag je onbeperkt water, thee (zonder suiker) en koffie (zonder suiker en melk) drinken. 

Intermittent fasting kunnen we ook prima toepassen als je met behulp van weekmenu’s met je voeding aan de slag bent. 

Meer weten en er zelf mee aan de slag gaan? Bel 06-13312054 en maak een afspraak!

spitskoolsalade

De zomer is begonnen. En deze week gelijk ook zomerse temperaturen. Een frisse salade past daar goed bij. Zowel als lunch maar ook als avondmaaltijd. Deze spitskoolsalade is een klassieker. Mijn schoonmoeder maakte deze al en wij hebben het recept al honderden keren...

help……..een opvlieger

Opvliegers: waarom krijg ik die?De opvlieger is een klacht die tijdens de overgang veel voorkomt. Maar, waarom krijg je dan die opvliegers?Maar liefst 80% van alle vrouwen krijgt te maken met opvliegers tijdens de overgang. Echt geen pretje om daar regelmatig last van...

Kip-masala

Een romige en verwarmende kip masala, makkelijk klaar te maken. Het is een recept van Rens Kroes (Powerfood) met wat aanpassingen van mij 😉 wat heb je nodig: 3 teentjes knoflook 2 rode uien 500 gram kipfilet of kippendijen 4 theelepels kerriepoeder, 2 theelepels...

pompoen uit de tajine

Al tijden was ik aan het sneupen in de recepten wat ik eens in de tajine kan klaarmaken. Het heeft iets gezelligs als je eten daarin lekker staat te pruttelen op je fornuis. Omdat het de tijd is voor pompoenen, wilde ik ook die graag gebruiken. Pompoen en herfst horen...

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...