Hormonen, ben jij ze de baas?

Vorige week heb ik met jullie gesproken over de hormonen oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon en cortisol, het stress hormoon. 

Hormonen zijn stoffen in ons lichaam die verschillende processen regelen in ons lichaam. 

Zoals al gezegd, zijn er 5 belangrijke hormonen waar ik jullie over wil vertellen. 

Vandaag is het de beurt aan de hormonen insuline, leptine en ghreline. 

Binnenkort deel ik met jullie nog een blog over de schildklier en het schildklierhormoon. 

Insuline
Insuline regelt de glucosestofwisseling. Ook speelt het een grote rol bij de vetstofwisseling.
Insuline komt van het woord ‘insula’ wat eiland betekent. Insuline wordt in ons lichaam aangemaakt in de alvleesklier, in de eilandjes van Langerhans. 

Glucose is een brandstof die energie levert voor ons lichaam. Het is afkomstig uit koolhydraten in de voeding. Na een maaltijd stijgt de glucose in je lichaam en bij gezonde mensen stimuleert dat de afgifte van insuline. Insuline zorgt ervoor dat de glucose wordt vervoerd naar de cellen, zodat de glucose kan worden verbrand tot energie.
Doordat wij in de huidige maatschappij overvloedig zoete voeding en granen eten raakt onze bloedsuikerspiegel uit balans. Na het eten krijg je een piek en nadat de insuline haar werk heeft gedaan, krijg je een dip. Die dip uit zich in vermoeidheid en zin in zoetigheid.
Als je dan weer gaat eten, blijf je in een vicieuze cirkel. Je lichaam heeft daardoor continu veel insuline aan het werk wat ervoor zorgt dat je lichaam stopt met het verbranden van vet. Je lichaam heeft door de insuline immers genoeg energie uit de glucose in je bloed. 

Het gevolg is dan dat je lichaam het vet gaat vastzetten. 

Blijf je op deze manier eten, dan ‘vergeet’ je lichaam dat het ook vet kan verbranden om energie te krijgen, zelfs al je minder gaat eten. Je vetcellen krijgen steeds meer voorraad en jij blijft steeds meer suikers eten omdat je het gevoel hebt dat je moe bent, geen energie hebt. 

Mijn tip: 

  1. Ontbijt! Daarmee leg je de basis voor je bloedsuikerspiegel voor de dag. Een goede balans in eiwitten, vetten en langzame koolhydraten is de beste keus. Inspiratie voor ontbijt, vind je ook in mijn gratis ebook, die je kunt downloaden op mijn homepage. 
  2. Eet regelmatig gedurende de dag. Daarmee hou je je bloedsuikerspiegel stabiel. Eet een gezonde snack tussendoor. 
  3. Beperk koffie en alcohol, eet langzame koolhydraten. 
  4. Vermijd chemisch E-nummers 

Leptine 

Leptine is het verzadigingshormoon. Dit zorgt ervoor dat je eetlust wordt geremd en je het volle gevoel ervaart als je hebt gegeten. Leptine wordt voornamelijk in onze vetcellen aangemaakt, en wordt via de bloedbaan naar de hypothalamus in onze hersenen vervoert. Vanuit daar krijg je de ‘boodschap’ dat je genoeg hebt gegeten. 

Heb je overgewicht, dan kan het voorkomen dat je leptinesignaal wordt verzwakt. Er komt dan geen signaal naar de hersenen dat je kunt stoppen met eten. Je blijft dus eten en eten en gaat zelfs over-eten. Dit leidt, zoals je wel kunt bedenken, tot overgewicht en mogelijk zelfs tot obesitas. 

Hoe kun je zorgen voor een betere gevoeligheid voor leptine?
1. Ontbijt met gezonde eiwitten en vetten. Bijvoorbeeld roerei met zalm.
2. Eet gezonde vetten: avocado, ongebrande noten, pitten, zaden eieren, vette vis, kokos en kokosproducten.
3. Eet zo weinig mogelijk zoetigheid, broodproducten en granen en alcohol

4. Eet veel groente 

Ghreline 

Ghreline is het hongerhormoon. Als je maag leeg is, maakt het ghreline aan. Je krijgt dan een signaal om te gaan eten. 

Bij overgewicht of obesitas zijn de ghreline waarden erg laag. Als je dan gaat eten, daalt de waarde maar nihil. Je blijft daardoor een hongergevoel ervaren en blijft eten, gaat snaaien en snoepen. Met als gevolg dat je nog meer vet op gaat slaan en steeds meer overgewicht krijgt. 

Mijn tip: 

  1. Vermijd suikerrijk eten en drinken. Gebruik geen toegevoegde suiker en drink geen aanmaak limonade. 
  2. Eet veel eiwitten, zeker bij je ontbijt. 
  3. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel 
  4. Zorg voor een goede nachtrust. 

Hormonen, best wel complex eigenlijk. En toch, als je hormonen goed samenwerken, is het een prachtig orkest waar je lichaam van gaat stralen. 

Meer weten of hormonen? Kom dan naar mijn workshop op donderdag 13 juni om 19.30 uur. 

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...

zoete-aardappelsoep met appel

De herfst vraagt om eten met volle smaken, lekkere kruiden en specerijen. Je wilt verwarmd worden door het eten. In deze soep een hoofdrol voor de zoete aardappel. Deze knol zit boordevol met gezonde voedingsstoffen zoals vezels, kalium en vitamines.De vezels in de...

pompoensoep

Herfst en pompoen, die twee horen bij elkaar voor mij. Zodra de bladeren beginnen te vallen, de avonden sneller donkerder worden en het weer frisser wordt, krijg ik zin om pompoensoep te maken. Er zijn vele variaties mogelijk, maar deze romige pompoensoep met...

speltbroodje met tomaat

Ook al hebben we nog een paar mooie zonnige dagen in het vooruitzicht, je merkt wel dat het zo langzamerhand wat frisser en meer herfst begint te worden. Je krijgt dan ook meer behoefte aan voeding die verwarmt. Voor de lunch heb ik deze simpele speltbroodjes uit de...

courgettebrood

CourgetteEen paar jaar geleden hoefde je bij mij niet aan te komen met een courgette. Geen idee wat ik ermee kon maken en stiekem haalde ik overal de courgette uit 😉 Dat is nu wel anders, ik heb het echt leren eten en heb nu altijd courgettes in de koelkast...