help……..een opvlieger

door bewustzijn, voedingsadvies

Opvliegers: waarom krijg ik die?

De opvlieger is een klacht die tijdens de overgang veel voorkomt. Maar, waarom krijg je dan die opvliegers?

Maar liefst 80% van alle vrouwen krijgt te maken met opvliegers tijdens de overgang. Echt geen pretje om daar regelmatig last van te hebben. Sommige vrouwen hebben wel 20 opvliegers per dag. Dat dit enorm veel impact heeft op je dagelijks leven begrijpen we wel.

Wat zijn opvliegers?
Een opvlieger is een korte warmte-aanval, vaak gaat dit gepaard met zweten. Je voelt het vaak al aankomen, je gezicht, hals en nek worden warm en rood, je voelt je hart als een malle kloppen.

De ene vrouw heeft er veel last van, andere vrouwen herkennen het amper. Sommige vrouwen hebben vooral overdag last van de opvliegers, andere vrouwen juist ’s nachts.
Hoe lang een opvlieger duurt, is ook per vrouw verschillend. Van 25 seconden tot 3 minuten, alles is mogelijk.

Wat veroorzaakt een opvlieger?
Het klinkt misschien wel raar, maar de precieze oorzaak van een opvlieger is niet bekend. De voornaamste aanname waarom het ontstaat is een schommeling in oestrogeen-niveau. Dit veroorzaakt een verandering in de neurotransmitters die de temperatuur regelen in je hypothalamus (in je hersenen).
Hierdoor wordt een signaal afgeven aan je lichaam dat je te warm bent. Jouw lichaam gaat daarop regeren, door op allerlei manieren die overtollige warmte kwijt te willen.
Je krijgt een rode huid doordat je bloedvaten gaan verwijden. Je gaat zweten, je hartslag gaat omhoog. Je huid wordt warm. Allemaal reacties van je lichaam om warmte kwijt te raken.
Als je een opvlieger hebt gaat je lichaamstemperatuur met ongeveer 1 graad Celsius naar beneden. Hierdoor gaat je lichaam na een opvlieger kouder aanvoelen en je kunt zelfs gaan rillen ‘van de kou’.

Overigens kun je ook opvliegers krijgen als je last hebt van stress, een angststoornis, of bij overmatig alcohol-gebruik.

Hoewel er dus geen daadwerkelijke oorzaak is voor een opvlieger zijn er wel een aantal triggers die een opvlieger kunnen veroorzaken.
* cafeïne

  • alcohol 
  • roken 
  • Suikers 
  • stress
  • Overgewicht 
  • Pittig eten
  • Strakke kleding
  • warm/heet weer 
  • Te weinig beweging

Wat kun je zelf doen?
Met je voeding kun je zelf al een verlichting van je overgangsklachten en dus ook je opvliegers bewerkstelligen. 

Suikers vermijden, alcohol beperken of vermijden en niet teveel koffie drinken zijn al kleine dingen die de klachten kunnen verminderen.  Beweeg. Slaap voldoende. Drink gedurende de dag veel water.
Eet gezonde vetten, zoals in avocado, kokosvet, vette vis zoals zalm, tonijn of makreel, olijfolie. Ongebrande en ongezouten noten.
Ik adviseer vrouwen in de overgang om te letten op de koolhydraten die je eet. Koolhydraatarm eten is vaak al een belangrijke start voor het verminderen van je aantal opvliegers. 

Een simpele oefening om te proberen:

Een simpele oefening die je kunt doen als je een opvlieger voelt aankomen:
Zet je middelvingers van beide handen op een punt ongeveer 3 centimeter onder je navel. Hier lopen belangrijke meridianen (energiebanen) in je lichaam. Adem diep in en adem rustig uit terwijl je met je beide middelvingers dit punt ingedrukt houdt. Dit helpt om je lichaamstemperatuur te laten dalen.
Blijf heel rustig en diep inademen door je neus en helemaal uitademen door je mond. Denk daarbij aan het feit dat de opvlieger weggaat, het is tijdelijk. 

Ga het gevecht niet aan, want dan verhit je lichaam nog veel meer.

Meer weten wat je kunt doen? Ik adviseer je graag. 

spitskoolsalade

De zomer is begonnen. En deze week gelijk ook zomerse temperaturen. Een frisse salade past daar goed bij. Zowel als lunch maar ook als avondmaaltijd. Deze spitskoolsalade is een klassieker. Mijn schoonmoeder maakte deze al en wij hebben het recept al honderden keren...

help……..een opvlieger

Opvliegers: waarom krijg ik die?De opvlieger is een klacht die tijdens de overgang veel voorkomt. Maar, waarom krijg je dan die opvliegers?Maar liefst 80% van alle vrouwen krijgt te maken met opvliegers tijdens de overgang. Echt geen pretje om daar regelmatig last van...

Kip-masala

Een romige en verwarmende kip masala, makkelijk klaar te maken. Het is een recept van Rens Kroes (Powerfood) met wat aanpassingen van mij 😉 wat heb je nodig: 3 teentjes knoflook 2 rode uien 500 gram kipfilet of kippendijen 4 theelepels kerriepoeder, 2 theelepels...

pompoen uit de tajine

Al tijden was ik aan het sneupen in de recepten wat ik eens in de tajine kan klaarmaken. Het heeft iets gezelligs als je eten daarin lekker staat te pruttelen op je fornuis. Omdat het de tijd is voor pompoenen, wilde ik ook die graag gebruiken. Pompoen en herfst horen...

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...