Eieren, zijn ze echt gezond?

Of eieren nu gezond zijn en dat je er niet zoveel van kunt eten, het is voor veel mensen niet duidelijk. 

Velen van ons zijn ‘opgevoed’ met het idee dat je niet teveel eieren moet gaan eten, want dan krijg je een te hoog cholesterol. 

Toch hoef je niet bang te zijn om een ei te eten. 

Lang geleden heeft men een link gelegd tussen eieren en een te hoog cholesterol gehalte. Omdat eigeel veel cholesterol bevat is onterecht gezegd dat het eten van produkten met een hoog cholesterolgehalte het risico op hart en vaatziekten vergroten.

Een ding is wel duidelijk, een te hoog cholesterol gehalte in je lichaam verhoogt het risico op hart en vaatziekten Maar, dat komt niet door het eten van veel eieren. 

In een ei, om precies te zijn in het eigeeel, zit cholesterol. Maar, dat betekent nog niet dat het eten van een ei je cholesterolgehalte verhoogt. Je lever maakt nl. Cholesterol aan als je er niet voldoende van eet. Eet je te weinig cholesterol, dan gaat je lever harder aan de slag om het aan te maken.
Er zijn vele onderzoeken geweest en daaruit blijkt dat het eten van eieren bij 70%van de mensen geen effect heeft op het cholesterol. Bij 30% kan het cholesterolniveau licht stijgen.

Cholesterol is niet een vijand van je lichaam. Anders zou je lever ook niet cholesterol aanmaken. Er zijn al honderden onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat cholesterol niet de veroorzaker is van hart en vaatziekten, net zo min als verzadigd vet overigens.

Eieren kun je dus met een gerust hart eten. Er is geen enkel reden waarom 2 eieren per week de norm zou zijn. Eieren zijn juist een bron van eiwitten. Het is, naast wei-eiwit de meest volmaakte eiwitbron. Ook bevat een ei alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D. K en B12. Daarnaast bevat een ei ijzer, zink, selenium en foliumzuur, kalk fosfor, B6 en choline. 

Kijk eens, wat een krachtpatser een ei is. 

Choline in een ei is een voedingsstof die helpt bij het verlagen van bloedvetten en het verminderen van ontstekingen. 

De meest gezonde manier om een eitje te eten is dit zacht te koken of te pocheren. 

help……..een opvlieger

Opvliegers: waarom krijg ik die?De opvlieger is een klacht die tijdens de overgang veel voorkomt. Maar, waarom krijg je dan die opvliegers?Maar liefst 80% van alle vrouwen krijgt te maken met opvliegers tijdens de overgang. Echt geen pretje om daar regelmatig last van...

Kip-masala

Een romige en verwarmende kip masala, makkelijk klaar te maken. Het is een recept van Rens Kroes (Powerfood) met wat aanpassingen van mij 😉 wat heb je nodig: 3 teentjes knoflook 2 rode uien500 gram kipfilet of kippendijen 4 theelepels kerriepoeder, 2 theelepels...

pompoen uit de tajine

Al tijden was ik aan het sneupen in de recepten wat ik eens in de tajine kan klaarmaken. Het heeft iets gezelligs als je eten daarin lekker staat te pruttelen op je fornuis. Omdat het de tijd is voor pompoenen, wilde ik ook die graag gebruiken. Pompoen en herfst horen...

ovenomelet met appel

Nu de ochtenden al weer donkerder zijn als je opstaat en wat frisser, dan is het heerlijk om een warm ontbijtje te nemen. Deze omelet is een heerlijke variant op een omelet uit de pan Je bakt deze nl. in de oven. Samen met de appel en kaneel die erdoor zit, ruikt je...

zoete-aardappelsoep met appel

De herfst vraagt om eten met volle smaken, lekkere kruiden en specerijen. Je wilt verwarmd worden door het eten. In deze soep een hoofdrol voor de zoete aardappel. Deze knol zit boordevol met gezonde voedingsstoffen zoals vezels, kalium en vitamines.De vezels in de...