Eieren, zijn ze echt gezond?

Of eieren nu gezond zijn en dat je er niet zoveel van kunt eten, het is voor veel mensen niet duidelijk. 

Velen van ons zijn ‘opgevoed’ met het idee dat je niet teveel eieren moet gaan eten, want dan krijg je een te hoog cholesterol. 

Toch hoef je niet bang te zijn om een ei te eten. 

Lang geleden heeft men een link gelegd tussen eieren en een te hoog cholesterol gehalte. Omdat eigeel veel cholesterol bevat is onterecht gezegd dat het eten van produkten met een hoog cholesterolgehalte het risico op hart en vaatziekten vergroten.

Een ding is wel duidelijk, een te hoog cholesterol gehalte in je lichaam verhoogt het risico op hart en vaatziekten Maar, dat komt niet door het eten van veel eieren. 

In een ei, om precies te zijn in het eigeeel, zit cholesterol. Maar, dat betekent nog niet dat het eten van een ei je cholesterolgehalte verhoogt. Je lever maakt nl. Cholesterol aan als je er niet voldoende van eet. Eet je te weinig cholesterol, dan gaat je lever harder aan de slag om het aan te maken.
Er zijn vele onderzoeken geweest en daaruit blijkt dat het eten van eieren bij 70%van de mensen geen effect heeft op het cholesterol. Bij 30% kan het cholesterolniveau licht stijgen.

Cholesterol is niet een vijand van je lichaam. Anders zou je lever ook niet cholesterol aanmaken. Er zijn al honderden onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat cholesterol niet de veroorzaker is van hart en vaatziekten, net zo min als verzadigd vet overigens.

Eieren kun je dus met een gerust hart eten. Er is geen enkel reden waarom 2 eieren per week de norm zou zijn. Eieren zijn juist een bron van eiwitten. Het is, naast wei-eiwit de meest volmaakte eiwitbron. Ook bevat een ei alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D. K en B12. Daarnaast bevat een ei ijzer, zink, selenium en foliumzuur, kalk fosfor, B6 en choline. 

Kijk eens, wat een krachtpatser een ei is. 

Choline in een ei is een voedingsstof die helpt bij het verlagen van bloedvetten en het verminderen van ontstekingen. 

De meest gezonde manier om een eitje te eten is dit zacht te koken of te pocheren. 

pompoensoep

Herfst en pompoen, die twee horen bij elkaar voor mij. Zodra de bladeren beginnen te vallen, de avonden sneller donkerder worden en het weer frisser wordt, krijg ik zin om pompoensoep te maken. Er zijn vele variaties mogelijk, maar deze romige pompoensoep met...

speltbroodje met tomaat

Ook al hebben we nog een paar mooie zonnige dagen in het vooruitzicht, je merkt wel dat het zo langzamerhand wat frisser en meer herfst begint te worden. Je krijgt dan ook meer behoefte aan voeding die verwarmt. Voor de lunch heb ik deze simpele speltbroodjes uit de...

courgettebrood

CourgetteEen paar jaar geleden hoefde je bij mij niet aan te komen met een courgette. Geen idee wat ik ermee kon maken en stiekem haalde ik overal de courgette uit 😉 Dat is nu wel anders, ik heb het echt leren eten en heb nu altijd courgettes in de koelkast...

bloemkoolpizza

Pizza! Heerlijk. Veel mensen vinden een pizza lekker om te eten. Het heeft ook iets gezelligs om met elkaar een pizza te eten. Als je koolhydraatarm eet of een Keto-leefstijl hebt, lijkt het alsof je dan geen pizza meer kunt eten. Niets is minder waar. Maak de bodem...

keto-fatburner-chiapudding

Ontbijt is een mooie start van je dag. De ene dag neem je er wat meer tijd voor dan een drukke dag. En als je intermittent fasting doet, sla je het helemaal over. Wil je een lekker vullend, romig ontbijtje dat je 's morgens niet teveel tijd kost, dan is deze...