Eieren, zijn ze echt gezond?

Of eieren nu gezond zijn en dat je er niet zoveel van kunt eten, het is voor veel mensen niet duidelijk. 

Velen van ons zijn ‘opgevoed’ met het idee dat je niet teveel eieren moet gaan eten, want dan krijg je een te hoog cholesterol. 

Toch hoef je niet bang te zijn om een ei te eten. 

Lang geleden heeft men een link gelegd tussen eieren en een te hoog cholesterol gehalte. Omdat eigeel veel cholesterol bevat is onterecht gezegd dat het eten van produkten met een hoog cholesterolgehalte het risico op hart en vaatziekten vergroten.

Een ding is wel duidelijk, een te hoog cholesterol gehalte in je lichaam verhoogt het risico op hart en vaatziekten Maar, dat komt niet door het eten van veel eieren. 

In een ei, om precies te zijn in het eigeeel, zit cholesterol. Maar, dat betekent nog niet dat het eten van een ei je cholesterolgehalte verhoogt. Je lever maakt nl. Cholesterol aan als je er niet voldoende van eet. Eet je te weinig cholesterol, dan gaat je lever harder aan de slag om het aan te maken.
Er zijn vele onderzoeken geweest en daaruit blijkt dat het eten van eieren bij 70%van de mensen geen effect heeft op het cholesterol. Bij 30% kan het cholesterolniveau licht stijgen.

Cholesterol is niet een vijand van je lichaam. Anders zou je lever ook niet cholesterol aanmaken. Er zijn al honderden onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat cholesterol niet de veroorzaker is van hart en vaatziekten, net zo min als verzadigd vet overigens.

Eieren kun je dus met een gerust hart eten. Er is geen enkel reden waarom 2 eieren per week de norm zou zijn. Eieren zijn juist een bron van eiwitten. Het is, naast wei-eiwit de meest volmaakte eiwitbron. Ook bevat een ei alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D. K en B12. Daarnaast bevat een ei ijzer, zink, selenium en foliumzuur, kalk fosfor, B6 en choline. 

Kijk eens, wat een krachtpatser een ei is. 

Choline in een ei is een voedingsstof die helpt bij het verlagen van bloedvetten en het verminderen van ontstekingen. 

De meest gezonde manier om een eitje te eten is dit zacht te koken of te pocheren. 

bruschetta

Bruschetta Tomaten, zo gezond, zowel koud als warm. Een tomaat bevat veel vitamine C. Als je de tomaat verwarmt, gaat er veel van deze vitamine verlopen. Ook bevat een tomaat veel lycopeen, een krachtig antioxidant. Als je de tomaat combineert met gezonde vetten,...

keto-granola

Keto Granola Om je heen hoor je steeds vaker dat mensen een keto voedingspatroon willen volgen. Met ketogeen eten activeer je nl. je vetverbranding. Keto is een toestand van je lichaam, een natuurlijk toestand van je metabolisme, waarbij je lichaam overgaat op het...

zoete-aardappelsoep

Zoete aardappelsoep Een maaltijdsoep maken is altijd handig. ’s Avonds als maaltijd en wat je over hebt kun je de volgende dag lekker als lunch eten. Zo krijg je lekker veel groente binnen en het vult ook goed. Deze soep is simpel te maken en is ook nog eens zo klaar...

hormonen-2

Hormonen, ben jij ze de baas?Vorige week heb ik met jullie gesproken over de hormonen oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon en cortisol, het stress hormoon. Hormonen zijn stoffen in ons lichaam die verschillende processen regelen in ons lichaam. Zoals al gezegd,...

stifado

Stifado, een geurig Grieks gerecht Omdat ik samen met mijn man geniet van een vakantie in Zakynthos, Griekenland, vandaag een Grieks recept voor de foodie friday. De Griekse keuken is wel een van mijn favoriete keukens. De verse kruiden, de zoete tomaten, de romige...