Courgette

Een paar jaar geleden hoefde je bij mij niet aan te komen met een courgette. Geen idee wat ik ermee kon maken en stiekem haalde ik overal de courgette uit 😉

Dat is nu wel anders, ik heb het echt leren eten en heb nu altijd courgettes in de koelkast liggen. Een courgette is veelzijdig, je kunt het op zoveel verschillende manier eten en bereiden. En juist in deze tijd van het jaar zijn courgettes overvloedig te krijgen.
Tijd om weer iets nieuws ermee te testen: een courgettebrood

Vorige week zaterdag, op die stormachtige zomerdag, ben ik de keuken ingegaan en heb een courgettebrood gemaakt. En wat was het lekker, zeker voor herhaling vatbaar. Een aanrader om een keer te maken en heerlijk van te genieten. Je kunt het niet invriezen, want dan wordt het wel een heel zompig geheel na het ontdooien, omdat courgette van zichzelf veel vocht bevat.

Wat heb je nodig:
1 eetlepel olijfolie, 1 gesnipperde ui, 2 uitgeperste tenen knoflook, 500 gram courgette, 200 gram feta, 200 gram ricotta, 40 gram geraspte oude kaas, 3 theelepels gedroogde tijm, 60 groene olijven zonder pit, 6 eieren, 150 gram speltmeel
Optioneel: 100 gram ham in reepjes

Oven: 180 graden voorverwarmen
Bak de ui en knoflook glazig en laat afkoelen. Rasp de courgette, snij de olijven in stukjes en verkruimel je feta. Doe alles in een kom met geraspte kaas en ricotta en roer alles goed door. Schep ui/knoflook erdoor en roer door elkaar, samen met de tijm.
Als je ham wilt toevoegen, voeg het dan nu toe.
Kluts de eieren en roer het smeltmeel door het eimengsel. Voeg als het een glad beslag is het courgettemengsel toe en roer het er helemaal doorheen.
Beleg een springvorm of ovenschaal met bakpapier. Voeg het mengsel toe en bak het brood 45-50 minuten in de oven. (Prik even met een sateprikker om te testen of het brood gaar is, zo niet, laat het dan wat langer in de oven. De prikker moet droog uit het brood komen.)

Het brood kun je eten als lunch met een plakje kaas of als tussendoortje. Je kunt het in kleine stukjes serveren op een borrelplank of samen met een grote pan soep.

(tip: bewaar het brood niet in de koelkast, dan wordt het erg nattig van binnen.)