Een van de recepten uit ons (komende) online programma is een andijviestampot.
Zeker nu de herfst langzaam aan begint, het frisser wordt en ’s avonds vroeger donker, is het heerlijk om een voedzame maaltijd te eten ’s avonds.

Andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. 

Zoete aardappel (of bataat) bevat in tegenstelling tot de gewone aardappel inuline. Inuline verteert langzamer dan het zetmeel uit de gewone aardappel. Daarom past de zoete aardappel goed in een koolhydraatbeperkt dieet en is uitermate geschikt voor mensen met diabetes. Ook de zoete smaak van de aardappel maakt dat je deze in vele gerechten goed kunt combineren.
Ook in blokjes gebakken of in reepjes gesneden als friet uit de oven is de zoete aardappel een heerlijke aanvulling bij je groente. 

Voor nu een makkelijke andijviestampot met olijven en ham 

ingrediënten:  (1 persoon) 

200 gram (gesneden) andijvie
160 gram zoete aardappel
30 gram groene olijven
takje gedroogde rozemarijn
100 gram magere hamreepjes 

1 teen (verse) knoflook
1 eetlepel olijfolie.

Schil de zoete aardappel en snijd in stukken. Kook de aardappel met de gedroogde rozemarijn in 20 minuten gaar. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Verwijder het takje rozemarijn.
Pureer de aardappel en roer de uitgeperst knoflook en een eetlepel olijfolie erdoor. Voeg net zoveel kookvocht toe, tot het een dikke en gladde puree is.
Roer de olijven, hamblokjes en andijvie door de puree. 

 

Eet smakelijk 😉

bruschetta

Bruschetta Tomaten, zo gezond, zowel koud als warm. Een tomaat bevat veel vitamine C. Als je de tomaat verwarmt, gaat er veel van deze vitamine verlopen. Ook bevat een tomaat veel lycopeen, een krachtig antioxidant. Als je de tomaat combineert met gezonde vetten,...

keto-granola

Keto Granola Om je heen hoor je steeds vaker dat mensen een keto voedingspatroon willen volgen. Met ketogeen eten activeer je nl. je vetverbranding. Keto is een toestand van je lichaam, een natuurlijk toestand van je metabolisme, waarbij je lichaam overgaat op het...

zoete-aardappelsoep

Zoete aardappelsoep Een maaltijdsoep maken is altijd handig. ’s Avonds als maaltijd en wat je over hebt kun je de volgende dag lekker als lunch eten. Zo krijg je lekker veel groente binnen en het vult ook goed. Deze soep is simpel te maken en is ook nog eens zo klaar...

hormonen-2

Hormonen, ben jij ze de baas?Vorige week heb ik met jullie gesproken over de hormonen oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon en cortisol, het stress hormoon. Hormonen zijn stoffen in ons lichaam die verschillende processen regelen in ons lichaam. Zoals al gezegd,...

stifado

Stifado, een geurig Grieks gerecht Omdat ik samen met mijn man geniet van een vakantie in Zakynthos, Griekenland, vandaag een Grieks recept voor de foodie friday. De Griekse keuken is wel een van mijn favoriete keukens. De verse kruiden, de zoete tomaten, de romige...